Weekly Business Quiz # 472

India

Q 1. August 12th was   the birth centenary of Vikram Sarabhai, the great Indian visionary. He was the man behind IIM Ahmedabad, among many other institutions. Which market research firm was founded by him ?

VS

Ans. Operations Research Group , that later got merged with MARG as ORG-MARG and now is part of AC-Nielsen

Q 2. In which state has Kumar Mangalam Birla made a promise to build 100 high tech ‘gaushalas’ in the next eighteen months as a part of the group’s CSR initiative ?

Ans. Madhya Pradesh

Q 3. Which Indian liquor company has a premium whisky brand titled Rampur Single Malt ?

Ans. Radico Khaitan

Q 4. Which mobile wallet co founded by Bipin and Upasna Singh and some more celebrates its 10th Birthday today ?

mk

Ans. Mobikwik

Q 5. 7th August is celebrated as the National Handloom Day every year since 2015. Why was August 7th chosen ?

Ans. On August 7th 1905, the Swadeshi movement started , to commemorate that day

Q 6. After several mutual funds faced difficulty during redemptions, SEBI has proposed to reduce the upper limit of investment in unlisted securities from 25 % to what limit now ?

Ans. 5 %

Q 7. CMD of which Maharatna PSU was attacked by unknown assailants in New Delhi while he was returning back from his office late night on 7th August ?

Ans. SAIL CMD Anil Kumar Chaudhary

Q 10. Remember this old TV Commercial from DD days for ECE bulbs. The main comedian featuring in this ad turns 72 today. Name this actor .

Ans. Paintal , full name Kanwarjit Paintal

Q 11. Ganesh Iyer is India’s first and only water sommelier. What does a water sommelier do ?

Ans. Water Taster or someone who tests the taste of water with regards to TDS ( Totally dissoved solids)

Q 12. Who is the Chairman of Interglobe Aviation, the parent company of IndiGo Airlines ?

Ans. M. Damodaran IAS ( retd) ,,Former SEBI and UTI Chief

Q 13. In the current auto sector slowdown, many carmakers are closing dealership across India. In the last 18 months, which carmaker has seen max closures of dealership as per FADA ?

Ans. Nissan

Q 14. Which luxury jeweller known for its engagement rings and robin’s egg blue boxes has tied up with Reliance to launch retail stores in India , starting with Mumbai and Delhi ?

Ans. Tiffany’s

Q 15. Darshan Singh is a farmer from Punjab. Through his innovative service he earns 4000$ a month. What does he offer ?

Darshan Singh

Ans. YouTube videos of innovative farm practices that has 2 million viewers

Global

Q 16. Which two book retailing giants on both sides of the Atlantic have been brought together by the PE investor Elliot Advisors ?

Ans. Waterstones and Barnes and Noble

Q 17. Which motorcycle brand has launched LIVEWIRE its first production electric motorcycle recently ?

Ans. Harley Davidson

Q 20. July 2019 was the hottest July globally. What was the increase in temp compared to the global average between 1981 and 2010 for July in degrees Celsius ?

Ans. 0.56°

Q 21. Identify the brand advertised here

BiC

Ans. BiC ball point pens

Q 22. Name this sneaker and sportswear brand that provides outfit to Man City and has a strategy of sponsoring upcoming stars with high potential rather than current celebrity champions

Ans. Puma

Q 23. Paid media, Earned media and now a term ‘donated media ‘ . What is ‘donated’ media ?

Ans. The Media Outlet provides Air Time/Print Space on TV/Radio/Newspapers for Free – Primarily for PSAs (Public Service Advertising).

Q 24. As per the Bloomberg list of wealthiest families in the world which family ranks No. 1 in the this year’s list ?

Ans. Walton family , the family behind Wal-Mart

Q 25. Name this man with no formal qualifications, started his career in broker Bear Stearns. He became wealthy through his cunning and befriending the high and mighty like Adnan Khashoggi, Prince Andrew etc He floated his own finance firm. He died in NY jail yesterday apparently a suicide.

epstein

Ans. Jeffrey Epstein

Q 26. Which 132 year old US company is now in the news for being taken private by a PE firm ? This company is behind the popular fonts like Arial, Times New Roman etc that are used widely.

Ans. Monotype Foundry

Q 27. Which blogging site bought by Yahoo for 1.1 Bn $ , has been sold by Yahoo’s current owners Verizon to Automattic, the owners of WordPress for an undisclosed sum, but being estimated at just 3 Mn $ ?

Ans. Tumblr

Q 28. What connects Ratan Tata, Mark Zuckerberg, Amar Bose, Steve Jobs, Bill Gates besides being business leaders ?

Ans. All are left handers . August 13th is celebrated as World Left Handers day

Q 29. The S&P Merval Index slumped 48 % on August 12th 2019 . The second biggest single day fall of any market tracked by Bloomberg. This index belongs to which country’s stock market ?

Ans. Argentina

Q 30. What phrase often used in headlines means ” a direct and effortless solution to a problem” ? An action that cuts through complexity and provides an immediate solution to a problem. This figurative use comes from the folk belief that they were the only way of killing werewolves and other supernatural beings 

Ans. Silver bullet

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.