Diwali Dhamaka – Guest Quiz # 2

India

Q 1. Topical Trivia. What was Cyrus Mistry’s ‘Vision 2025’ strategy for TATA group?

Ans. He wanted the group to be in the top 25 global groups by market capitalisation and reach out to 25 per cent of the global population.

Q2. Which co-founder and former CEO of a famous company has funded Itihaasa, a digital app that chronicles the growth and history of India’s IT industry?

itihasa

Ans. Kris Gopalakrishnan, former Infosys CEO.

Q 3. In 1962, Lakshman Das Mittal began manufacturing wheat threshers with the help of local blacksmiths in Hoshiarpur, Punjab. The following year his family went bankrupt. He once applied for a Maruti Udyog dealership but was rejected. Which group known for manufacturing tractors and farm equipment did he start?

Ans. Sonalika

Q 4. When Eicher Motors decided to open its first Royal Enfield store in this US city, the choice was quite interesting and one could even say quite courageous. Which city?

Ans. Milwaukee – home of its iconic rival Harley Davidson.

Q 5. Designer Tarun Tahiliani called her the “last, lingering swan”. Wendell Rodricks calls her a style leader, not a style icon. “Her little black book directed the high society to many contacts. She made her style rules and the pack followed her. She was THE hostess of India. Only when she bought my saris, I felt I had truly arrived,” says Rodricks. Who is this lady who was Bill and Melinda Gates Foundation’s key partner for their AIDS campaign in India?

Ans. Parmeshwar Godrej

Q6. It took over the 100 year old Simpsons in 1941. The group soon brought under its shade some of the oldest companies in Southern India like Higginbotham’s, Associated Printers, Associated Publishers, Addison & Co., SRVS, George Oakes, T.Stanes, The United Nilgiri Tea Estates and Stanes Estates. Which group, given its history of consolidation and unification, has got quite an appropriate name?

amalgamations

Ans. Amalgamations Group

Q7. In 2014, of the 1,636 valid entries for logo and 5,168 for the tagline that were received, Anant Khasbardar of Kolhapur, Maharashtra won the logo design contest while Bhagyasri Sheth of Rajkot, Gujarat emerged successful in the contest for the tagline. The logo incorporates the two word title of the mission within parts of an object that is closely associated with a great person and which kind of suggests that the entire nation is united to achieve the great person’s vision. What logo/mission?

Ans. Swachch Bharat

Q8. Who started the Super Car Club in India?

Ans. Gautam Singhania

Q9. An Uber-like smartphone app has been launched in India, aimed at making it easier for farmers to hire tractors. Which company has launched the app called Trringo offering hourly rental for between 400 and 700 rupees?

Ans. Mahindra and Mahindra

Global 

Q 10. Which Nobel Prize winner in Economics and chairman of the board of the Jean-Jacques Laffont Foundation at the Toulouse School of Economics is well known for his seminal article titled The Fat-Cat Effect, the Puppy-Dog Ploy, and the Lean and Hungry Look which he co-authored along with Drew Fudenberg?

Ans. Jean Tirole (won the Nobel Prize in 2014)

Q 11. What brand associated with Bob Dylan once came up with this exclusive CD?

bob-dylan

Ans. Victoria’s Secret; Bob Dylan appeared in a Victoria’s Secret commercial in 2004.

Q 12. Which pharma company’s name literally means ‘nature’ in Hebrew?

Ans. Teva (founded in 1901 and headquartered in Petah Tikva, Israel)

Q 13. In April 2012, Alatariel thought of an idea to create figurines (below) to show younger generations that women can hold science jobs like astronomer, paleontologist, and chemist. It gained the support of the Brave Girls Alliance, and 42,047 other people, all of whom signed a petition in an attempt to move the idea forward into a reality. In June 2014, a famous company then turned the idea into an actual product that kids can play with and be inspired by! Which company?

lego

Ans) Lego

Q 14. Eli L. Broad is an American entrepreneur and philanthropist. He founded companies like KB Home and SunAmerica (which he later sold to AIG). What is his claim to fame on the Fortune 500 list of large US corporations?

Ans. Only person to build two Fortune 500 companies in two different industries – KB Home and SunAmerica.

Q 15. Which American fast food chain started by Steve Ells in 1993, trades on NYSE under the ticker symbol CMG and once had McDonald’s as its major investor in 1998?

Ans. Chipotle ( CMG- Chipotle Mexican Grill )

Q 16. With which venture capitalist is Stephen Hawking collaborating on Breakthrough Starshot, a project to develop the technology necessary to send a spacecraft to Alpha Centauri, the star system 4.37 light years away from earth?

Ans. Yuri Milner

Q 17. Louella is a ‘modest fashion’ clothing line founded by Ibtihaj Muhammad and named after her grandmother. Apart from being a fashion designer in what way did Ibtihaj become famous in 2016?

Ans. First hijab wearing American Olympian. She represented US in fencing at Rio 2016.

Q 18. In international trade which mammal whose name means ‘something that rolls up’ is the most illegally trafficked animal in the world – the market for commercial trading exists because its scales are used in traditional Chinese medicine, while their meat is considered a delicacy?

Ans. Pangolin

Q 19. Which famous painter’s work titled The Sun is featured on the currency note?

munch

Ans. Edvard Munch

Q 20. On what is the Apple Campus 2 HQ modeled?

apple-iphone

Ans. The button in iPhone

  • Compiled by Guest Quiz master G.Sreekanth 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s