Weekly Business quiz #147

 

Q 1. Name the two leading tech cos whose alliance dominated the  computer industry in the last 20 years. It was called the WINTEL alliance.

Ans. Microsoft and Intel

Q2. As per the Indian FDI policy for insurance, FDI is allowed only upto 26%.   Aviva is a British company/brand. Name its Indian partner who owns 74%.

Ans. Dabur

Q3. FDI in retail is not allowed as per current Govt. of India policy.  With which Indian group is Wal-Mart, getting ready to launch in India as soon as it is announced.

Ans. Bharti

Q4. Which Indian group had set up JVS with many internal majors fan later broke it.  With GE, P&G, Sara lee, Pillsbury, etc?

Ans. Godrej

Q5. Which  Steel Plant was set up by the Indian Govt. with a strategic alliance with Krupp & Demag of Germany ?

Ans. Rourkela Steel Plant of SAIL

Q6. Honda entered India through many JVs. With Honda for motorcycles, with Kinetic for scooters, with whom did they tie-up for cars?

Ans. Shriram Industrial Enterprises Litd

Q7. In aviation business, there are three major alliances between airlines to do code shsaring, managing ground operations etc.  Name them.

Ans. Skyteam, OneWorld and Star Alliance

Q8. Which 2 PSUs have come together to set up a EPC  company ? The foundation stone was  laid by Prime Minster in 2010 at Mannavaram in Chittoor District of AP

Ans. NTPC and BHEL

Q9. HPCL Mittal Energy Ltd which has implemented the Guru Gobind Singh Refinery Ltd. at Bhatinda, Punjab is a JV between   HPCL and Lakshmi Mittal.  What is the equity holding structure of the company ?

Ans. HPCL and Mittals have 49 % each. 2 % is with FIs

Q10. Tokio Insurance has a JV with IFFCO for General Insurance.  With whom do they have a JV for Life Insurance?

Ans. Edelweiss

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Advertisements

4 thoughts on “Weekly Business quiz #147”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s