Weekly Business Quiz#14

Q1.Under what historical name will Sanjiv Mehta open his co’s flagship store in Conduit St. In the heart of London?

Ans.East India company

Q2.Which article of everyday use was first produced by Automatic Hook and Eye co in 1896 ?

Ans. The zipper

Q3.In the 1925 edition of Encyc. Brittanica who was the author of the article on ‘mass production’ ?

Ans.  Henry Ford (ghost written)

Q4.New book DORK by Sidin Vadukut is Dilbertian look at life in cubicles of the Mumbai office of Dufresne. What is Dufresne ?

Ans. A mgmt consulting firm

Q5. This toy invented by Walter Morrison, rights sold to Wham-O in 1957. Sales over 200 mn worldwide. How we know these ‘Pluto platters’ today ?

Ans. Frisbee

Q6.Name this Jesuit priest cum education entrepreneur who set up XIMB GIM etc. Recently awarded Padmashri.

Ans.Fr. Roumald D’Souza

Q7. What is the new social networking platform from Google called ?

Ans.  Buzz

Q8. ‘it’s hip to be rural’ People who have never seen a farm are farming virtually on this killer app on FACEBOOK. Name it.

Ans. Farmville

Q8. Literary critics are livid over Sahitya Akademi. This year they have an MNC sponsoring the awards. Which company are we talking about ?

Ans. SAMSUNG

Q9. “‘Happy days are here again’ is often used in ads to announce a sale. When was it first used and by whom?

Ans. Franklin Roosevelt after Great depression

Q10.As per the recent Du Pont Automotive colour popularity report which are the top 3 car colours ?

Ans. 1. Silver (25%) 2. Black (23%) 3. White (16%)

Q11.Between 1950 and 1955, india had rupee. anna paisa system. Under this how many paise made a rupee ?

Ans. 64 paise. A rupee was made up of 16 annas and an anna 4 paise.

Q12. An indian scientist has developed a genetically engineered tomato. What unique property does it have ?

Ans. 45 days shelf life agst 15 days

Q13. Name this anti cholesterol drug from Pfizer,the largest selling drug in terms of value globally.

Ans.  LIPITOR

Q14. Connect SYNERGY (producer of KBC), Indian Terrain, ADLABS….

Ans.  All are part of Reliance ADAG

Q 15. Which indian IT major’s web site was hacked recently and had a ‘For sale’ banner in English and French on it. ?

Ans. TCS

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s