Tag: Business

Weekly Business Quiz # 453

India

Q 1. Tatas have entered the airports business by acquiring a 20 % stake in the airports business of which group ?

Ans. GMR

Q 2. Infosys acquired 75 % in a European mortgage servicing firm Stater for about Rs 989 crore. Who will own the balance 25 % ?

Ans. ABN Amro Group

Q 3. Salman Khan has launched a line of Fitness equipment , what is it called ?

Ans. Being Strong

Q 4. Which brand of laptops is making an unusual selling proposition out of the strength and durability of its body made of carbon fiber. It says ‘Hammers and Hackers welcome’. ?

Ans. Lenovo

Q5. In the last of the IPOs for the FY 18-19, Govt is disinvesting partially in RVNL. Expand RVNL ?

Ans. Rail Vikas Nigam Limited

Q 6. RBI infused liquidity in the money market by successfully auctioning a currency swap for approx Rs 34,000 crore. What is this deal ?

Ans. RBI has entered into a 3 years USD INR swap of $5bn. The central bank has bought USD from banks and provided them INR with a contract to reverse the trade in 2022. This eases INR liquidity in March which is crucial and has reduced the FX premium as well

Q 7. Before Ambani elder brother helped the younger brother, in which family elder brother helped the younger one for a settlement with STC for some Rs 2200 crore ?

Ans. L N Mittal helped his younger brother Pramod Mittal to settle his dues with STC

Q 8. Indians says jobs are their main worry. NSSO published a report that was not released but got leaked. One of the big concern to economists is the low and falling LFPR particularly for women. Much lower than even Nepal and Bangladesh. What is LFPR ?

Ans. Labour Force Participation Rate

Q 9. Which brand has acquired by Reliance Retail from ITC for approx Rs 150 crore ?

Ans. John Players

Q 10. What will be the fees charged by IIM Ahmedabad for the 2 year MBA programme for students who join in 2019 ?

Ans. Rs 23 lakh

Q 11. Again , a tasty healthy beverage has been launched by K.Vaitheeswaran a serial entrepreneur. Which were some of the earlier start ups he was associated with ?

again

Ans. Fabmart that later became IndiaPlaza

Q 12. Saregama Carvaan – Is tohfe mein hai _____ sunehre gaane aur kuch yaadein . Fill in the blank 

carvaan

Ans. 5000

Q 13. IANS was started by Gopal Raju in 1986 in US as an independent news agency providing a bridge between India and the diaspora. It is now headquartered in NOiDA. After several change of ownerships, who owns it now ?

Ans. Anil Ambani

Q 14. In the case of funding by banks to revive Jet Airways , some analysts are saying this is ‘ throwing good money after bad ‘ . What does this idiom mean ? Explain in Jet context.

Ans. Throwing good money after bad means to waste money by spending more money on something you have already spent money on that is no good. In the case of Jet Airways , some analysts think that Jet is beyond revival because it has huge debt, lost market share and also facing a lot pilot pressure so difficult to revive by just pumping money.

Q 15. The Govt of India earned Rs 700 crore this fiscal by selling ‘enemy shares’ . What are enemy shares ?

Ans. Enemy Shares are Equity Shares belonging to those who have migrated to China and Pakistan and are no longer Citizens of India. These were confiscated by the Govt. of India and deposited with the Custodian after the Wars with China and Pakistan in 1962 and 1965 respectively.

Q 16. As we enter the end of the financial year , how did the govt perform on disinvestment this year ? As against the disinvestment target of Rs 80,000 crore , the govt raised approx

Ans. It surpassed the target by raising Rs 85,000 crore

Q 17. Which institute has installed India’s first solar-powered desalination plant capable of handling 10,000 litres per day ?

Ans. IIT – Madras

Q 18. Electoral bonds by any Indian or Indian company from SBI and donated to a political party. The identity of the donor need not be disclosed. The bonds carry no interest. The minimum value is Rs 1000 and maximum value is ?

Ans. Rs 1 crore

Q 19. What does The ET 2Good 4 Good relate to ?

et2good

Ans. Corporate Social Responsibility Ratings of companies

Q 20. Which company will replace ONGC as the company with largest number of equity shares ?

Ans. Vodafone Idea after their rights issue

Q 21. Identify this businessman from the trivia about him.

a. He is an airline owner but is mortally afraid of flights.

b. He is short on education, so surrounds himself with educated employees.

c. He loves to treat people with good food, okra is his favourite. He is a great networker. Like Punjabis calls friends as ‘family’.

d. Most politicians are his friend and he used influence to block Tatas. His wife is his only constant, he trusts no one.

e. He loves Bollywood and Yash Chopra was his friend. His lucky number is 5. Has homes in Mumbai, Dubai, London.

Name him

Ans. Naresh Goyal of Jet Airways

Q22. In the largest deal in the Indian hotels sector, Canadian firm Brookfield has bought four hotels and a land parcel from Leela for Rs 3950 crore. What Leela property is not included in the deal ?

Ans. Mumbai

Q 23. I was born in Chikmagalur,.Karnataka. After a Master’s degree in Mangalore , I started as a trainee with JM Financial in 83. I floated my own brokerage Sivan Securities . Sivan made a windfall in Infosys IPO , after the issue got undersubscribed. Sivan was renamed Way2Wealth. I started ABCL, a coffee processing unit that became a huge success. I started my first coffee shop in Brigade Road, Bangalore. Now it has expanded into the largest coffee shop chain in India. Meanwhile, I invested in an IT startup Mindtree in 1999 . The Rs 340 crore invested in several tranches gave me 20.4 % stake. I have sold this stake for Rs 3000 crore to L &T.I have honoured my promises to the promoters of Mindtree. Now, I will repay my debts and get back to investing. BTW,, my father in law is SM Krishna. Who am I ?

Ans. V.G.Siddhartha

Global

Q 24. Identify this cab hailing company from its logo that has been acquired by Uber ?

careem

Ans. Careem

Q 25. Among the following big retailers in US, which of these does not have a single store in New York City ?

A, Wal-mart B. Target C. Sears G. Best Buy 

Ans. Wal-Mart

Q 26. Frances Hallworth-Noble was seen in the London Magistrate’s Court during the Nirav Modi hearing last week. What services does Hallworth-Noble’s company provide to clients like Nirav Modi ?

Ans. This company provides a range of concierge services such as shopping trips, restaurant bookings, holidays, personal affairs etc.

Q 27. What is unique about this restaurant UNDER that has opened in the southern tip of Norway ? It opened on March 20 and it is booked till September , even though the 18 course meal costs 380 $ per head .

Ans. It is Europe’s  first underwater restaurant

Q 28. Q is a creative project, made to raise awareness, and produced by Virtue Nordic, in collaboration with Copenhagen Pride, academic researchers, the public interest group Equal EI, and and some production and sound studios. It made its debut at SXSW..What is unique about Q ?

Ans. Q is the first gender neutral virtual assistant

Q 29. Which social network will allow users to change their usernames with a provision to keep the old user names in reserve for 14 days to accommodate change of mind ?

Ans.Instagram

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Guest Business Quiz # 21

India Business Quiz is proud to present the second set of questions set by Guest Quiz Master Vishnu*.  These 20 questions are presented in the form of a slide show.  Each Question is followed by the answer.

For IBQ.001
Q 1
For IBQ.002
Ans 1
For IBQ.003
Q 2
For IBQ.004
Ans 2
For IBQ.005
Q 3
For IBQ.006
Ans 3
For IBQ.007
Q 4
For IBQ.008
Ans 4
For IBQ.009
Q 5
For IBQ.010
Ans 5
For IBQ.011
Q 6
For IBQ.012
Ans 6
For IBQ.013
Q 7
For IBQ.014
Ans 7
For IBQ.015
Q8
For IBQ.016
Ans 8
For IBQ.017
Q9
For IBQ.018
Ans 9
For IBQ.019
Q 10
For IBQ.020
Ans 10
For IBQ.021
Q 11
For IBQ.022
Ans 11
For IBQ.023
Q 12
For IBQ.024
Ans 12
123
Q 13
124
Ans 13
aaa.001
Q 14
aaa.002
Ans 14
aaa.003
Q 15
aaa.004
Ans 15
aaa.005
Q 16
aaa.006
Ans 16
aaa.007
Q 17
aaa.008
Ans 17
aaa.011
Q 18
aaa.012
Ans 18
aaa.013
Q 19
aaa.014
Ans 19
aaa.015
Q 20
aaa.016
Ans 20

 

  • Compiled by Bodhanapu Vishnu. Vishnu is an engineering gradulate , an avid quizzer, Civil Services Examination aspirant, an artist, three-time Tata crucible regional champion of Dehradun region.