- Which company has launched an electric heavy duty trucks and buses under the brand AMPSTAR ?
Ans. JSW Greenstar
2. Among the upper layer NBFCs as per RBI classification, two cos were unlisted, Tata Sons and Shanghavi Finance. RBI allowed Shanghavi Finance to deregister after it repaid all its loans but did not allow Tata Sons. Shanghavi is connected to which co ?
Ans. Sun Pharma
3. One of the names that has appeared in the Hurun”s 2026 billionaires list is Hyderabad’s Sridhar Pinapureddy. With which of these cos would you associate him with ?
Ans. Ctrl S
4. SS Retail is one of the recent successful IPOs ..What do they retail ?
Ans. Mobile Phones and accessories
5. NSE after a successful IPO is going to be listed and traded today ..Where will it get traded ?.
Ans. BSE and under permitted in Metropolitan Stock Exchange
6. Which pharma company was taken over by a CA and Ajitabh Bachchan with investment by Amitabh Bachchan ? Amitabh and Jaya were Directors for a few years.
When the Bachchans got entangled in the Bofors controversy they came out of it and the CA took complete control. It is today a successful mid sized listed pharma co.
Name it ..Also the CA.
Ans. IPCA Labs , Premchand Godha
7. This North India based company started with bicycle tyres and later expanded to two-wheeler tyres..They marketed this under brand X.. They later diversified into consumer durables and appliances.. They used to market these under brand name Y.. Y was lateral reverse of X just like ALPIC was a lateral reverse of CIPLA. Name the 2 brands
Ans. Metro and Ortem
8. Typesafe AI is a AI startup in Silicon valley started by a former OpenAI researcher Diego Almeida. Jev is TypeSafe AI’s System One decision model: it is built to make fast, schema-bound decisions from messy text or state, rather than generate prose, code, or conversation.
System 1 model is expected to consume much less tokens..So it may find many takers
System 1 and system 2 model of decision-making was popularised by Daniel Kahnemann in his book Thinking Fast Thinking Slow.
Why has the model been named Jev ?
Ans. Jev is named after William Stanley Jevons, the 19th-century English economist best known for the Jevons paradox: when a technology makes a resource cheaper or more efficient to use, total demand for that resource can increase rather than decrease. TypeSafe AI says the name reflects its bet that making machine intelligence dramatically faster and cheaper will lead developers to use it far more widely.
9. On Lata Mangeshkar’s birth anniversary an old popular business quiz question.
In the 1990s, the co X brought out a series called ‘Great Masters’ featuring Bismillah Khan, Bhimsen Joshi and Lata Mangeshkar. These ads were directed by filmmaker Govind Nihalani.
This was for a popular brand Y.
This ad was the first and last commercial endorsement by Lata Mangeshkar
What are X and Y ?
Ans. Alembic pharma and Glycodin
10. During World War 2 , Alembic Pharma had shortage of glass bottles for Glycodin so they diversified into glass manufacturing ..This was a separate co Alembic Glass. They then started selling glassware as a line of business under a popular brand name X.To distinguish from their pharma they renamed Alembic Glass as Y.
What are X and Y ?
Ans. Yera and Shreno
11. Vineet Nayar, the former CEO of HCL Technologies wrote a book Employees First, Customers Second in 2010 that was well received. He has now come up with a similar sounding title on a current hot topic. Its title is ___ First, ___ Second.
Ans. Humans First, Machines Second
12. Dangote Group of Nigeria, promoted by Aliko Dangote, is one of the foremost business groups in Africa. Recently it announced the launch of a huge refinery in Kenya for which the design contract was awarded to EIL .Which is the flagship business of Dangote ?
Ans. Cement
13. This Tata co started as a JV with a subsidiary of General Electric in 1962. Homi Bhabha was its first Chairman. After Bhabha’s premature death, Vikram Sarabhai was its Chairman. It became a wholly owned division of Tata Sons in 1968 after Tatas bought out their partner. It was made a subsidiary of Tata Sons in 2000s. It designed Tata Power’s Trombay plant. It also did work in building nuclear power plants. Recently it got involved in the New Parliament project and the bullet train project.
Now in the news after a proposal by Tata Trusts to merge it with Tata Sons. Name it.
Ans. Tata Consulting Engineers or TCE
G.Mohan
Twitter IndiaBusinessQuiz@go_mohan
