Business News Quiz # 33

  1. She was born in Taiwan.At the age of 3 she came to USA. She studied electrical engg in MIT and went on to got her PhD also from MIT. She worked in semiconductor research at IBM , Freescale and eventually joined AMD .She has been leading AMD since 2014.For her contributions US President has awarded her the National Medal of Science in 2026. Another receipient of this award is her rival in AI chips Jensen Huang of NVidia.Interestingly, she and Huang are cousins and met first only as adults. Name her.

Ans. Lisa Su

2. Name this B2B Marketplace founded by Amrit Acharya, Srinath Ramakkrushnan, Rahul Sharma and Vishal Choudhary in a garage in Bangalore that is coming for an IPO this week. Its name means a “strong foundation’ in Dutch.

Ans. Zetwerk

3. In the AI race, Personal AI agents are the next hot thing On Sept 8 Meta launched its own Personal AI agent that is making waves. What is it called ?

Ans. Muse

4. MG Hector … Their latest version is actually a type of axe used by Red Indians.. This name was also used by US forces for a type of missile used during the Gulf War and wars in the 1990s. Name it

Ans. Tomahawk

5. Which Indian business group is behind the gifting portal indiacircus.com ?

Ans. Godrej

6. Tyeb Mehta’s painting Richshaw Puller was sold at an auction for a record Rs 69.1 crore.
What not so common method was used by auctioneers Volte Una for this ?



Ans. One lot..One hour .. Unlike other auctions where a catalogue of several art pieces are brought for auction, this auction had only this one high profile work.

7. Dr AVS Raju, the founder and Chairman Emeritus of NCC Ltd ( earlier called Nagarjuna Construction ) passed away recently in Hyderabad.

He has an entry in Guinness Book of Records for a unique feat. What is his record ?

Ans. in 2008, Guinness Book of World Records recorded “Sai Sudha Madhuri” as the largest single-volume book of poems on Sri Sathya Sai Baba

8. Name the one major project in erstwhile Andhra Pradesh in the 1950s -1960s that became the training ground of sorts for several civil and infrastructure cos like NCC, Gayatri Projects, Madhucon and many others who then took part in the infra boom of 2000s.

Ans. Nagarjuna Sagar Dam

9. Thomas Cook India, 5paisa, IIFL Capital, Go Digit, Bangalore International Airport, Catholic Syrian Bank….What gets added to this with the mega deal signed yesterday ?

Ans. IDBI Bank after Fairfax of Canada, founded by Indian Canadian Prem Watsa, acquired it .

10. Fairfax is now in the news for IDBI Bank acquisition. Fairfax ( unrelated to Prem Watsa) name occupied Indian newspaper headlines in late 1980s. Why was Fairfax in the news then ? Explain

Ans. Fairfax an American investigative agency was hired by VP Singh to trace Indian money trail abroad in the late 1980s This money trail gave some leads on where the Bofors scam kickback money was parked.
Fairfax was led by Michael Hershman , a man who also founded Transparency International. Fairfax and Hershman were in news over the Bofors scam. Hindu along with Chitra Subramanian were running daily scoops in their paper.

11. Prem Watsa of Fairfax is often called the Warren Buffett of Canada for using value investing principles to buy undervalued assets and turning them around. His attempt to buy and turnaround a Canadian company with a globally popular brand in the 2010s came a.cropper. Name the co and the brand

Ans. Research in Motion (RIM) makers of Blackberry

G.Mohan

Twitter IndiaBusinessQuiz@go_mohan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.