Tag: Amul

Weekly Business Quiz # 148

Q 1. How did the Nokia company get its name ?

Ans. From the Finnish river Nokiavirta

Q2. Who has been recently appointed as the chief economist of World bank ?

Ans. Prof Kaushik Basu 

Q3. What is the name givn to RBI project to identify fake currency ?

Ans. Paisa Bolta Hai

Q4. Name the Zurich based consultancy acquired by Infosys recently for 350 mn $,

Ans. Lodestone 

Q5. What was the professional qualification acquired by Verghese Kurien before he became a milkman.

Ans. Mechanical engineer.

Q6. Which university has beaten Cambridge University to become the top university in QS university rankings for 2011-12 ?

Ans. MIT 

Q7. In the long haul flights Air Asia has designated seven rows as “quiet zone” . Why is the zone quiet ?

Ans. No tickets are issued to children below the age of 12 in these rows 

Q8. After the resignation of TMC leader Mukul Roy over FDI in retail issue, who is the new Minister of Railways ?

Ans. CP Joshi 

Q9. Saina Nehwal has signed the biggest contract for a non-cricketer. Who is managing her endorsements ?

Ans. Rhiti sports management 

Q10. Asian heart institute in Mumbai has been given the permission to implant artificial heart in patients. What is its price ?

Ans. Rs 1 crore 

Q11. In managerial decision making what is confirmation bias ?

Ans. Seeking info that supports the argument and discount the info that does not 

Q 12. What is the new name of the brokerage firm Morgan Stanley Smith Barney ?

Ans. Morgan Stanley Wealth Management after MS inc its stake to 65 %  

There were no posts during the last two weeks. My sincere apologies.

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Advertisements

Weekly Business Quiz # 133

Q1. What is unique about The Divorce Hotel ?

Ans. They have packages for couples to have divorce during weekend with legal and other services

Q2. Which American multiplex chain of 5000 screens was acquired by the Chinese group Dalian Wanda for over 2.5 billion $ ?

Ans. AMC

Q3. Name the business group of Aike Batista, the richest man in Brazil and 7th richest worldwide.

Ans. EBX Group

Q4. Name this IIT Madras alumnus who is often called the Canadian Buffett for his value investing skills.

Ans. V.Prem Watsa of Fairfax

Q5. What was the earlier name of SML Isuzu Limited ?

Ans.  Swaraj Mazda Limited

Q6. Why did Zuckerberg marry 1 day after the Facebook IPO?

Ans. Bec California divorce laws says any wealth acquired before marriage cannot b shared

Q7. What is Grexit in the context of the Euro crisis?

Ans. Exit of Greece from Euro

Q8. Who has acquired the online marketplace co Ariba yesterday for 4.5 Bn $ ?

Ans. SAP

Q9. What item belonging to Late Ronald Reagan is being auctioned online ?

Ans. A vial of his blood

Q10. Which Mumbai based group is positioning apartments based on the cars they own , Dadar for BMW and Worli for RR owners ?

Ans. Wadia Group

Q11. Name the Facebook CFO who is being blamed for the IPO fumble

Ans. David Ebersman

Q12. Which brand of mixie an affiliate of Philips got badly affected bcoz of Jayalalithaa’s freebie schemes in TN ?

Ans. Preethi

Q13. McDowells becomes the 2nd brand to reach 2 Billion $ in retail sales in India. Which was the first ?

Ans. Amul

Q14. Who has acquired controlling stake in Thomas Cook’s India operations ?

Ans. Fairfax belonging to Indian American Prem Watsa

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan