Weekly Business Quiz # 637

India

Q1. Which company has acquired the EV motorcycle maker Revolt ?

Ans. Rattanindia Enterprises

Q2. Who has been appointed as the next CEO of Cognizant Technologies ?

Ans. Ravi Kumar

Q3. Why has a govt agency raided toys retail chains like Hamleys, Archie , WHSmith and confiscated a large number of toys ?

Ans. Not having BIS Standard mark for quality

Q4. In the logistics industry, what are e-PODs?

Ans. Electronic-Proof of Deilveries

Q5. To which institute has Rakesh Kapoor , the former CEO of Reckitt Benckiser PLC made a large donation of Rs 10 crore that will be used to create a Centre for Innovation that will be named after him ?

Ans. BITS-Pilani

Global

Q6. In view of the shipping boom last year which global shipping company has announced bonuses upto 4 years salary for their Taiwan based employees ?

Ans. Evergreen

Q7. Which country has announced that the entire country will be smoke-free, total ban on cigarettes , by the year 2025 ?

Ans. New Zealand

Q8. What measures have been taken by Chinese govt in Ant Group that will reduce control of Jack Ma but he retains his economic interests ?

Ans. Issued Golden share for the govt that makes it the majority voting rights owner… Jack Ma continues to have the holding that will earn him the dividends.

Q9. The word X is a Korean term that refers to large, family-controlled business groups or conglomerates that dominate the South Korean economy. What is X ?

Ans. Chaebol

Q10. What is unique about the recently launched Audiobooks in romance and fiction categories on Apple Books ?

Ans. They are narrated by Artificial Intelligence bots

Q11. With more and more people working from home and people wearing sneakers and trainers , which iconic brand has decided to stop marketing its shoe polish in UK ?

Ans. Kiwi from SC Johnson

Q12. X is the chronology of the ownership, custody or location of a historical object. The term was originally mostly used in relation to works of art but is now used in similar senses in a wide range of fields, What is X ?

Ans. Provenance

Compiled by

G.Mohan

Twitter handle IndiaBusinessQuiz @go_mohan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.