Month: September 2010

Weekly Business Quiz # 46

1. Which brand has launched ‘made for india’ models of digital cameras with front and back LCD screens for better self pics ?

Ans. Samsung

2. What connects Ashni, Roshni, Lakshmi, Tania to business ?

Ans.  Daughters of tycoons,  now in business. Ashni Biyani, Roshni nadar, Lakshmi Venu and Tania Godrej Dubash

3. While working on an electric car 100 yrs ago who had said ‘electric is the future because you will pump all oil out of the ground’?

Ans. Thomas Alva Edison

4. Name the world’s largest and oldest branded pencil co. It started in 1761. The 8th generation of the family is now running it

Ans. Faber Castell

5. An Indian co Vashishta Wahan claimed to represent a German co to neg. Investment in AP and cheated AP govt. Name the German Co. Clue:- cleverly it shares the same 2 letters as the German co.

Ans. Volkswagen

6. Name the cereal which is gaining popularity among indians. After Quaker, Saffola and Kellogg’s have launched it.

Ans. Oats

7. On whose life story is the movie SOCIAL NETWORK based ? It’s tag line ‘to make 500 mill. friends you make a few enemies’.

Ans.  Mark Zuckerberg- the founder of Facebook

8. Name the century old dictionary which will bring out only the online version of its next edition i.e. no print edition.

Ans. Oxford

9. Name the India born angel investor who is on the US FORBES rich list thanks to his early investments in Google .

Ans. Ram Shriram

10. What is the new international standard for brand valuation ?

Ans. ISO 10668

11. Name the charlatan scientist who came up with a herbal fuel that made news 15 yrs ago. He has come up with a new formula now.

Ans. Ramar Pillai

12. A recent Newsweek cover story puts GE Motorola Petrobras Infosys on its cover. What connects these cos. ?

Ans.  Huge training centres as big as universities

13. Which Indian corp has tied up with Manchester United to start a soccer coaching prog in 240 schools in india ?

Ans.  Bharti

14. Stock market excesses are often explained by a Gordon Gekko quote ‘ Greed is good’. Name the movie from which it is taken.

Ans. Wall Street.. Its sequel is running now.

 

Weekly Business Quiz # 45

Q1. Which PSU major will be taking over the sick PSU Bharat Heavy Plates and Vessels (BHPV) ?

Ans. BHEL

Q2. Which logistics co was founded by Jimmy Guzder? He died recently.

Ans. AFL earlier Airfreight Limited

Q3. Which German city hosts an annual beer festival every year ? It is celebrating its 200th one this year.

Ans. Munich

Q4. Which country is building the SKYLON sky plane which can take 24 passengers to space and land like a plane ?

Ans. UK

Q5. As per the draft mining bill 26 % stake in the mining projects will go to locals. What are the exceptions ?

Ans. Oil and gas

Q6. Which bank is testing an ‘Unhappy Service’ in AP ? It even plans to patent it.

Ans.  SBI.

Q7. After facing employee backlash for its iRace policy which co has decided to put its HR policies ‘on probation’ before implementing?

Ans. Infosys

Q8. Which telecom provider has been given RBI clearance for a limited banking facility thru cell phones ?

Ans.  Bharti Airtel

Q9. In a study conducted by CSE what adulterant has been found in most brands of indian and imported honey ?

Ans.  Antibiotics

Q10. Which corporate production house is behind 14 national film awards announced recently producing Paa, Well done abba, Abhohoman ?

Ans. Reliance Big Pictures

Q11. We read about gold mines, diamond mines etc but why no silver mines ?

 Ans. Silver is usually by product while mining lead zinc or gold

Q12. Name the popular anti wrinkles treatment which is the brand name of ALLERGAN, USA.

Ans. Botox

Q 13. Only 54 hospitals in India have NABH. What is NABH and who awards it ?

Ans. National Accreditation Board of Hospitals . Quality Council of India