Weekly Business Quiz # 356

India

Q1. Which businessman in the news regarding Tata Mistry is one of the promoters of cab service UTOO ?

utoo

Ans. C.Sivasankaran

Q2. Nusserwanji Tata ( Jamsetji Tata’s father) and Dadabhai Tata ( JRD’s grandpa ) his bro in law made their capital in China trade. What’s it ?

Ans. Opium trade

Q3. One of the oldest regd company in India was sold by the Tatas to Shapoorji Pallonji amicably as they have first right of refusal. Name it

Ans. Forbes and Co.

Q4. From whom did Shapoorji Mistry, Cyrus Mistry’s grandfather acquire Tata Sons shares and why JRD Tata could not acquire it then ?

Ans. F.E.Dinshaw had Tata Sons shares. After his death his descendants sold their shares to Shapoorji Mistry. JRD Tata wanted to buy then, but he was not the Tata Sons Chairman Nawroji Saklatwala was and also he had no money because he had to repay his father’s debts.

Q5. The current Bombay Stock Exchange building is named after a Parsi stockbroker who served long as the Chairman of BSE. Name him.

bse

Ans. Sir Phiroze Jeejeebhoy

Q6. Why does a ship figure prominently in the Wadia group logo ?

wadia

Ans. Wadias were the earliest shipbuilders in India in the 18th century.

Q7. Name this Parsi industrialist. Born 1823, he set up the first textile mills in Bombay. He married JRD Tata’s sister Sylla Tata,His grand daughter Ratanbai is Nusli Wadia’s grandmother. His donation created VJTI, the engg college.Knighted in 1887. Name him.

Ans. Dinshaw Manekji Petit

Q9. Identify this GoI official and his role in the Nov 8 demonetisation exercise.

saurabh

Ans. Saurabh Garg, Secretary Investments and Currency

Q8. Like on Nov 8, 2016 , a similar move was done in January 1978 by GoI. Currencies of which denominations were demonetised then ?

Ans. Rs1000, Rs 5000, Rs 10000

Global

Q9. What unique move has Toblerone done to reduce the weights of their bars and also fight cost increases ? 

Ans. Increased the gap between triangles

=Compiled by G.Mohan @go_mohan 

 

 

Weekly Business Quiz # 355

India

Q1. After Cyrus Mistry’s sacking from Tata Sons board, the insurance companies are expecting claims under D & O liability policy. Expand D & O

Ans. Directors and Officers

Q2. As per World Eco Forum latest list India has 7 Unicorns in the list. Name them.

Ans. Flipkart,Ola,Shopclues,One97 communications,Quickr,Zomato,Snapdeal

Q3. Which former AG of Maharashtra , a Parsi, is trying to mediate between Tata

Ans. Darius Khambata

Q4. In 1921 Sir Dorabji Tata created Associated Building co with 1 cr as capital. It bought land in Bruce St, Mumbai at Rs 1700 per sq yd.He appointed George Witter as architect who used Bombay Gothic style.The building opened in 1924. Name the building

Ans. Bombay House

Q5. Which Indian group has acquired BSA brand ?

bsa

Ans. Mahindra group company Classic Legends

Q6. They were the models when KS was launched 25 years ago. Name them.

ks

Ans. Marc Robinson and Pooja Bedi

Q7. Ashok Leyland has launched electric bus. By what name will it be called ?

circuit

Ans. Circuit

Global

Q8. What is being demonstrated at a Tesla launch event recently in Universal Studios, California ?

tesla-roof

Ans. Tesla solar roof tiles

Q9. With which product category would you associate the brands Brooks, Asics, Saucony ?

Ans. Marathon running shoes

Q10. What did Ukrainian Olexander Turin do to demonstrate his loyalty to Apple and what did he get in return ?

Ans. Olexander Turin changed his name to iPhone 7 and got a free iphone 7.

Q11. AT &T is acquiring Time Warner. This is almost a repeat of a merger that happened between a telecom co and a media co 16 years ago. Name it.

Ans. AOL and Time Warner

  • Compiled by G.Mohan 

 

Diwali Dhamaka – Guest Quiz # 2

India

Q 1. Topical Trivia. What was Cyrus Mistry’s ‘Vision 2025’ strategy for TATA group?

Ans. He wanted the group to be in the top 25 global groups by market capitalisation and reach out to 25 per cent of the global population.

Q2. Which co-founder and former CEO of a famous company has funded Itihaasa, a digital app that chronicles the growth and history of India’s IT industry?

itihasa

Ans. Kris Gopalakrishnan, former Infosys CEO.

Q 3. In 1962, Lakshman Das Mittal began manufacturing wheat threshers with the help of local blacksmiths in Hoshiarpur, Punjab. The following year his family went bankrupt. He once applied for a Maruti Udyog dealership but was rejected. Which group known for manufacturing tractors and farm equipment did he start?

Ans. Sonalika

Q 4. When Eicher Motors decided to open its first Royal Enfield store in this US city, the choice was quite interesting and one could even say quite courageous. Which city?

Ans. Milwaukee – home of its iconic rival Harley Davidson.

Q 5. Designer Tarun Tahiliani called her the “last, lingering swan”. Wendell Rodricks calls her a style leader, not a style icon. “Her little black book directed the high society to many contacts. She made her style rules and the pack followed her. She was THE hostess of India. Only when she bought my saris, I felt I had truly arrived,” says Rodricks. Who is this lady who was Bill and Melinda Gates Foundation’s key partner for their AIDS campaign in India?

Ans. Parmeshwar Godrej

Q6. It took over the 100 year old Simpsons in 1941. The group soon brought under its shade some of the oldest companies in Southern India like Higginbotham’s, Associated Printers, Associated Publishers, Addison & Co., SRVS, George Oakes, T.Stanes, The United Nilgiri Tea Estates and Stanes Estates. Which group, given its history of consolidation and unification, has got quite an appropriate name?

amalgamations

Ans. Amalgamations Group

Q7. In 2014, of the 1,636 valid entries for logo and 5,168 for the tagline that were received, Anant Khasbardar of Kolhapur, Maharashtra won the logo design contest while Bhagyasri Sheth of Rajkot, Gujarat emerged successful in the contest for the tagline. The logo incorporates the two word title of the mission within parts of an object that is closely associated with a great person and which kind of suggests that the entire nation is united to achieve the great person’s vision. What logo/mission?

Ans. Swachch Bharat

Q8. Who started the Super Car Club in India?

Ans. Gautam Singhania

Q9. An Uber-like smartphone app has been launched in India, aimed at making it easier for farmers to hire tractors. Which company has launched the app called Trringo offering hourly rental for between 400 and 700 rupees?

Ans. Mahindra and Mahindra

Global 

Q 10. Which Nobel Prize winner in Economics and chairman of the board of the Jean-Jacques Laffont Foundation at the Toulouse School of Economics is well known for his seminal article titled The Fat-Cat Effect, the Puppy-Dog Ploy, and the Lean and Hungry Look which he co-authored along with Drew Fudenberg?

Ans. Jean Tirole (won the Nobel Prize in 2014)

Q 11. What brand associated with Bob Dylan once came up with this exclusive CD?

bob-dylan

Ans. Victoria’s Secret; Bob Dylan appeared in a Victoria’s Secret commercial in 2004.

Q 12. Which pharma company’s name literally means ‘nature’ in Hebrew?

Ans. Teva (founded in 1901 and headquartered in Petah Tikva, Israel)

Q 13. In April 2012, Alatariel thought of an idea to create figurines (below) to show younger generations that women can hold science jobs like astronomer, paleontologist, and chemist. It gained the support of the Brave Girls Alliance, and 42,047 other people, all of whom signed a petition in an attempt to move the idea forward into a reality. In June 2014, a famous company then turned the idea into an actual product that kids can play with and be inspired by! Which company?

lego

Ans) Lego

Q 14. Eli L. Broad is an American entrepreneur and philanthropist. He founded companies like KB Home and SunAmerica (which he later sold to AIG). What is his claim to fame on the Fortune 500 list of large US corporations?

Ans. Only person to build two Fortune 500 companies in two different industries – KB Home and SunAmerica.

Q 15. Which American fast food chain started by Steve Ells in 1993, trades on NYSE under the ticker symbol CMG and once had McDonald’s as its major investor in 1998?

Ans. Chipotle ( CMG- Chipotle Mexican Grill )

Q 16. With which venture capitalist is Stephen Hawking collaborating on Breakthrough Starshot, a project to develop the technology necessary to send a spacecraft to Alpha Centauri, the star system 4.37 light years away from earth?

Ans. Yuri Milner

Q 17. Louella is a ‘modest fashion’ clothing line founded by Ibtihaj Muhammad and named after her grandmother. Apart from being a fashion designer in what way did Ibtihaj become famous in 2016?

Ans. First hijab wearing American Olympian. She represented US in fencing at Rio 2016.

Q 18. In international trade which mammal whose name means ‘something that rolls up’ is the most illegally trafficked animal in the world – the market for commercial trading exists because its scales are used in traditional Chinese medicine, while their meat is considered a delicacy?

Ans. Pangolin

Q 19. Which famous painter’s work titled The Sun is featured on the currency note?

munch

Ans. Edvard Munch

Q 20. On what is the Apple Campus 2 HQ modeled?

apple-iphone

Ans. The button in iPhone

  • Compiled by Guest Quiz master G.Sreekanth 

 

Weekly Business Quiz # 354

India

Q1. Identify these advertising pros and with which landmark campaign are they associated with ?

amul

Ans. Jayant Rane, Rahul Da’cunha & Manish Jhaveri  from Da’Cunha associates who handle the Amul butter campaign

Q 2. Which three parties have acquired a 98℅ stake in Essar Oil making it India’s largest FDI deal ?

Ans. Rosneft, Trafigura and UCP

Q3. In which IT system did ICICI bank and Emirates NBD collaborate to do India’s first ‘blockchain’ trade finance deal ?

Ans. EdgeVerve’s ‘Finacle” ( subsidiary of Infosys)

Q4. What impact will the Kigali accord in Rwanda have for India’s air conditioning industry and consumers ?

Ans. As the accord will phase out HFCs ( Hydrofluorocarbons) , the cost of the ACs will go up.

Q5. The friendship of M.F.Husain with Parmeshwar led to creation of what for the Godrej group?

godrej

Ans. Besides Cinema Ghar, an artist’s museum for art and cinema. It has been mentioned that Husain also contributed to the Godrej logo.

Q6. Identify the lady in this picture and the brand she owns being promoted by Virat Kohli.

kohli

Ans. Anjana Reddy of Wrogn

Global

Q7. Samsung ‘s Lee Jae Yong’s decision to stop Galaxy Note 7 is seen as as big a step as what his father did for demonstrating Samsung’s commitment to quality ? What did his father do ?

Ans. His father burned a pile of 150,000 defective Samsung phones 21 years ago

Q8. About which motorcycle brand is the story of partnership between William and the three bros Arthur, Walter and William now premiering on TV?

Ans. Harley and the Davidsons

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 353

India

Q 1. Why does Mrs.Arundhati Bhattacharya of SBI call herself Chairman and not Chairperson ?

Ans. When Arundhati Bhattacharya got her visiting card with Chairperson printed on it. The legal department alerted her that there is no provision of Chairperson in the SBI, ACT. Hence she is called Chairman.

Q 2. Why are Indian airlines seeking ban of sale of alcohol in Indian airports ?

Ans. Drunk passengers are misbehaving and harrassing crew

Q3. Which company has acquired the cement units of JP Group in Bhilai and Nigrie ?

Ans. Orient Cement of CK Birla Group

Q4. Under what brand name has Nestle India launched various flavours of cold coffee in Tetra packs ?

Ans. Nescafe

Q5. Identify the model.

pierce

Ans. Pierce Brosnan

Q6. Which is India’s largest privately held pharma firm, now in the news for a large overseas acquisition ?

Ans. Intas pharmaceuticals

Q7. What is the nature of the scam in which 3 call centres from Mira Road, Mumbai were involved ?

Ans. They would call up the US citizens pretending to be IRS officials and threaten them about tax demands and later settle for smaller amounts

Q8. What traditional Indian beauty pack will be used to restore the Taj Mahal ?

Ans. Mud pack with Multani mitti

Q9. Why is the Rameshwari photocopy case a significant milestone for the publishing industry ?

Ans. the court has ruled that photocopying text books is not illegal as per the copyright laws…

Q 10. Under what name is Salman Khan launching a chain of single screen theatres in Maharashtra soon ?

Ans. Salman talkies

Global

Q 11. For their work in which area have Oliver Hart and Bengt Holmstrom been awarded the Nobel Prize for Economics this year ?

Ans. For their work on improving the design of contracts, the deals that bind together employers and their workers , or companies and their customers.

Q 12. Apple is facing lawsuits from consumers of iPhone. 6 for ‘Touch disease’. What is the disease ?

Ans. diminishing sensitivity and spotty functionality of the touchscreen on their iPhone 6 device as it gets older.

Q 13. What brand of a mouth freshener has been used in the controversial old video of Donald Trump ?

Ans. Tic tac

Q 14. Which Indian-American has been appointed President and CEO of Harvard Management Co that oversees 36 Bn $ funds ?

Ans. N P Narvekar

Q 15. The Pound Sterling crashed big yesterday and it was attributed to a ‘fat finger’ . What is a fat finger error ?

Ans. A fat-finger error is a slang term for a typing mistake. It is usually a small typo, such as an extra zero, that has out-sized consequences.

Q 16. As per Visa which is their biggest enemy ? Hint : It is not MasterCard

Ans. Cash

q 17. What is the essential difference in the strategy adopted by Google for the newly launched Pixel as opposed to the Nexus range earlier ?

Ans. Newly launched Pixel is fully designed and manufactured by Google instead of using a third party for assistance, just like Apple. Its the first ever handset made completely by the company

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan 

 

 

Weekly Business Quiz # 352

India

Q 1. Which company is promoting sex education using idadi on YouTube ?

Ans. Piramal healthcare

Q2. Entrepreneurship program conducted by which e-learning provider has been approved by “Startup Inida”as the official programme ?

Ans. UpGrad

Q3. Which loss making company will be the first PSU to be privatised by the Modi govt ?

Ans. Bharat Pumps and Compressors Ltd

Q4. Registration for CAT-2016 in comparison to CAT-2015 has shown a

A. Marginal increase B) No change

C) Marginal decline D) Steep decline

Ans. A.Marginal increase

Q5. Which company makes e-Raaja, an indigenously developed e-rickshaw ?

Ans. OK toys

Q6. Which cosmetics brand markets itself as Luxurious Ayurveda ?

Ans. Forest Essentials

Q7. What has the govt banned at all national monuments from today I.e October 2 ?

Ans. Polythene

Q8. How do we better know Ganga Bhishen Agarwal of Bikaner ?

Ans. Haldiram of Haldiram Bhujiawala fame

Global

Q9. Slack is one of the fastest growing enterprise software. Though the name did not come from the acronym, the founders made one backronym. Expand SLACK.

Ans. Searchable log of communication and knowledge

Q10. What ride by SpaceX in 2024 is being promoted by Elon Musk as ” Are you prepared to die ” ?

Ans. Manned mission to Mars

Q11. Which company was the first co in the world to mass produce wrist watches specifically for men ?

Ans. Girrard-Perregaux

Q 12. What is the current name for ” The Waterbury Clock Company ” ?

Ans. Timex

Q 13. Pension Fund Global is the world’s largest sovereign wealth fund. To which country does it belong ?

Ans. Norway

Q 14. _____ is just like crude. It’s valuable, but if unrefined it cannot really be used. It has to be changed into gas, plastic, chemicals, etc., to create a valuable entity that drives profitable activity; so must _____ be broken down, analyzed for it to have value.” ____ is the new oil. Fill in the blank.

Ans. Data

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan 

Weekly Business Quiz # 351

India

Q 1. Who are the 3 members appointed by the govt in the Monetary Policy Committee ?

Ans. Chetan Ghate, Pami Dua, and Ravindra H. Dholakia

Q 2. Under what brand name is Arvind launching a chain of footwear retail stores ?

Ans. Stride

Q3. Blackstone with its partner Embassy will be filing prospectus fr india’s first REIT. Expand REIT

Ans. Real Estate Investment Trust

Q4. What cause would Nestle promote through its taglines for Maggi, Kitkat and Nescafe during this festive season in India ?

Ans. Education

Q5. What does the term adding a ‘codicil’ to a will denote ?

Ans. Altering the will by adding a new supplement

Q6. Which Indian retail tycoon says it has attempted e-commerce 4 times and failed , recently it has closed one ?

Ans. Kishore Biyani

Q7. Neel Sutra, Boutique Living, house of Milk are luxury brands in which product category ?

Ans. Furnishings

Q8. Which Indian commercial bank will introduce a Humanoid receptionist its Mumbai branch ?

Ans. HDFC Bank

Q9. The recent ad campaign for which brand are these 7 avatars of Amitabh Bachchan shown ?

 

amitabh-7

Ans. Tata Sky

Q 10. In which city’s airport have these banners created a stir between Air India and IndiGo ?

air-india-indigo

Ans. Mumbai Chhatrapati Shivaji International airport

Global

Q11. Connect the brands Westin, Le Meridien,.Sheraton, Starwood, Ritz-Carlton

Ans. All are Marriott brands

Q12. Which drink is named after the legendary golfer Arnold Palmer , who passed away recently ?

Ans. Iced tea mixed with lemonade

Q13. In the UN heath indicators ranking which country is No 1 ? BTW, US is No 28

Ans. Iceland

Q 14. Which segment of books is the fastest growing in US as per association of American publishers a. paperbacks b. e-books c. Audio book d. Hard cover

Ans. c. Audio book

.Q 15. Cola companies instead of using the work ‘junk food” want to put a tag called HFSS . expand HFSS

Ans. High on Fatm Salt or Sugar

Q 16. Denza an electric car from Daimler in China is an example of “inconspicuous consumption” . What is inconspicuous consumption ?

Ans. Consumption which is not for status  and more a means to private pleasure.

Q 17. Identify the logo 

cz-logo

Ans. Chan Zuckerberg initiative

 

 

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan
%d bloggers like this: