Weekly Business Quiz # 572

India

Q1. Khurshid Hussain Nagarwalla is a huge fan of Dilip Kumar. He used to visit Dilip Kumar often. He ran a business in Pune. He named his product brands based on Dilip Kumar films like Kohinoor, Kranti, Gopi, Shaheed etc. What did he manufacture ?

Ans. Paints

Q2. Who is the newly appointed Minister for Civil Aviation ?

Ans. Jyotiraditya Scindia

Q3. How does the industry association for restaurants NRAI planning to counter the duopoly of Zomato and Swiggy’s who have eroded the margins of restauranteurs ?

Ans. Launch their own app that will pay better to the restaurants

Q4. Sumitomo Mitsui has taken controlling stake in retail credit firm Fullerton India . Who are the sellers ?

Ans. Temasek Holdings

Q5. Serious shortage of which components are affecting the supply of automobiles, particularly the luxury cars ?

Ans. Chips

Q6. Which was the only film produced by Late Dilip Kumar under the banner Citizen Films in 1961 ? It was the biggest hit that year. He wrote the story and also played the lead role.

Ans. Ganga Jamna

Q7.The Bajaj group became the fourth Indian family business group to have a market cap of 100 Bn $ recently. Which are the other three family groups ?

Ans. Tata, Ambani and Adani

Q8. Which bank has announced an offer to pay Savings Bank interest monthly as against quarterly which is the practice in the industry ?

Ans. IDFC First Bank

Q9. The Genomal family are the promoters of Page Industries. Page Industries is the market leader in the innerwear market in India largely on the back of it being the sole franchisee of the Jockey brand. In which country were the Genomal family franchisee of Jockey before India?

Ans. Philippines

Global

Q10. Wimbledon winner Novak Djokovic is the brand ambassador for an electric scooter. Name the brand.

Ans. Peugeot e-Ludix

Q11. In France many young people are deciding to not have children to control overpopulation. They are being called ‘GINKs’ ..Expand GINKs.

Ans. Green Inclination, No Kids

Q12. Google is by far the most visited web-site in the world. Which sites are No 2, and 3 ?

Ans. YouTube and Facebook

Follow us on

Twitter – Indiabusinessquiz @go_mohan

Leave a Reply