Weekly Business Quiz # 569

India

Q 1. Hyundai that has completed 25 years in India has launched a premium SUV in its growing range of SUVs that includes Venue, Creta, Kona Electric and Tucson. Name the newly launched Premium SUV.

Ans. Alcazar

Q2. Which NBFC has been given permission by RBI to become a Small Finance Bank so that it can merge with the beleagured PMC Bank ?

Ans. Centrum with BharatPe

Q3. Ordnance Factory Board will be corporatised and broken into several companies. How many companies are going to be formed ?

Ans. Seven

Q4. RBI has asked HDFC Bank to refund an amount to many of its car loan customers because it had illegally charged the same. For what had HDFC Bank charged its customers that it is asked to refund ?

Ans. GPS tracking devices in the cars

Q5. Pepsi has taken Parle Agro to court for using the tagline ‘For the Bold’ for its B-Fizz drink. Which brand of PepsiCo uses this tagline ?

Ans. Doritos

Q6. Udayan Mukherjee a popular TV anchor for Business and stocks had left TV to become a writer. He will now be back on TV. In which channel will he be seen ?

Ans. India Today TV

Q7. Recently there was on online celebrity chess game for charity where former World Champion Viswanathan Anand played 9 celebrities in a simul game on http://Chess.com. He won 8 and lost one. He lost to a business person who later admitted he cheated. Name him.

Ans. Nikhil Kamath of Zerodha

Q8. Which PSU Bank will be the lead sponsor with 12% stake in the bad loans aggregator National Asset Reconstruction Company ?

Ans. Canara Bank

Q9. Rishi Sunak, the UK Chancellor of Exchequer has been asked questions on tax claims on an Amazon JV in India. Connect Rishi Sunak to the Amazon JV.

Ans. Rishi Sunak is married to Akshata Murthy, daughter of Narayana Murthy. Narayana Murthy’s venture firm Catamaran owns a 74 % stake in Cloudtail a JV with Amazon. Cloudtail has recd an income tax notice.

Q10. Who or which company will be acquiring the housing finance co DHFL via NCLT ?

Ans. Piramal Capital

Global

Q11. Which luxury car maker is extending its brand by launching an internally designed fashion collection for men and women ?

Ans. Ferrari

Q 12. Jeff Bezos through his space company will be going on a space tour in July. He conducted an auction for one of the seats in the spaceship. What was the highest bid rec’d ?

Ans. 28 Million $

Q13. Krafton Inc is coming out with an IPO which will be a landmark one in South Korea as it is expected to raise over 5 Bn $ making it the largest ever in South Korea. What is the most popular product/service from Krafton ?

Ans. PUBG

Q14. Alrosa is a leading diamond mining and marketing company. From which country is Alrosa ?

Ans. Russia

Q 15. Which celebrity recently crossed the 300 Million followers mark on Instagram making him/her the most followed ?

Ans. Cristiano Ronaldo

Q16. Satya Nadella has been promoted as the Chairman of Microsoft..Who does he replace ?

Ans. John Thompson

Q17. Name this brand from Microsoft that at its peak in 2002 had a 95 % market share in its category but gradually lost share and got reduced to 1.5 % in 2021 . It has decided to withdraw this brand and has launched a new one in the same category called Microsoft Edge

Ans. Internet Explorer

Q18. Which major US co owns the online game streaming service Luna ?

Ans. Amazon

Compiled by G.Mohan

  • Follow us on
    • Twitter – Indiabusinessquiz @go_mohan

Leave a Reply