Weekly Business Quiz #549

India

Q1. After 18 years as the MD and CEO of Sundaram Finance, T T Srinivasa Raghavan retires in March this year. Who has been selected as his successor ?

Ans. Rajiv Lochan

Q2. Which AMC has acquired the assets of Principal AMC in India ?

Ans. Sundaram

Q3. After Embassy and Mindspace, the third REIT IPO will open on 3rd February. Which one ?

Ans. Brookfield

Q4. The govt has come out with a Public Sector Enterprises policy by which it has announced that it will only have PSEs in strategic sectors and in each sector it will only have a max number of PSEs. What is the number of strategic sectors and max number of PSEs in each sector ?

Ans. 18 strategic sectors and max 4 cos in each

Q5. Nexus Malls is set to become the largest mall operator in India with recent acquisition of Prestige group’s retail portfolio. Who owns Nexus Malls ?

Answer. Blackstone Group

Q6. Debt ratings of which company has come in the crosshairs between NCLT and the rating agency CARE because the company has been referred to NCLT under IBC ?

Answer. Srei Infrastructure Finance.

Global

Q7. Name this video games retailing company in US whose share prices have soared dramatically because of a battle between institutional investors on one side and a community of retail investors in Reddit

Answer. Gamestop

Q8. In stock trading lingo, what is a short -squeeze and will be its impact on stock prices ?

Ans. A short squeeze occurs when a stock or other asset jumps sharply higher, forcing traders who had bet that its price would fall, to buy it in order to forestall even greater losses. Their scramble to buy only adds to the upward pressure on the stock’s price.

Q9 .Rosalind Brewer has been named the CEO of a Fortune 500 company making her the only Black woman heading a Fortune 500 company. Which co ?

Ans. Walgreens

Q10. The two most monstrous egos on the planet attack one another. We must all expect to feel the earth tremble at 8.0 Richter. Tom Peters tweeted this about two business leaders. Who are the two leaders he is referring to ?

Answer.. Elon Musk and Jeff Bezos , who are both competing in their space projects

Q 11. What is the term for online Retail + entertainment with engaging, tailored shopping experiences using video streaming to demonstrate and sell products and interact with customers in real time ?

Answer. Live Commerce

Q 12. Name this social networking app that is being talked about. It was started by Paul Davison and Rohan Seth in 2020. It is an audio only social app where membership is by invitation only. It has many Hollywood and Silicon Valley celebrities. Its exclusivity has made it valuable.

Ans. Clubhouse

Q 13. Which well known computer brand owns the niche brand Republic of Gamers aimed at the gaming community ?

Ans. Asus

Compiled by G.Mohan

  • Follow us on
    • Twitter – Indiabusinessquiz @go_mohan

Leave a Reply