Weekly Business Quiz # 543

India

Q 1. Assocham, the industry association has a new President. Vineet Agarwal will be taking over as the next President from Niranjan Hiranandani. With which company would you associate Vineet Agarwal

Ans. Transport Coporation of India

Q2. Sourav Ganguly, the former India captain and current BCCI Chief, has become the Brand Ambassador for an Edtech start-up that competes directly with the Indian team’s main sponsor Byju’s. Name it.

Ans. ClassPlus

Q3. How is the Mumbai based AI startup Qure.AI helping the healthcare system in the fight against COVID?

Ans. Through the thousands of X-Ray scans it will use Artificial Intelligence to detect COVID early

Q4. What is the current status of the South Korean subsidiary (Ssangyong) of Mahindra and Mahindra, , after it failed to repay its loans due on December 14th?

Ans. It has applied for bankruptcy protection

Q5. Which equipment was adapted by Spectra of Coimbatore in close co-operation with the customers to develop an essential equipment for artisanal chocolate making worldwide ? Spectra exports this equipment to 25,000 customers in 30 countries.

Ans. Idli grinder

Q6. Competition regulator in India CCI is investigating a complaint about a cartel operating in India in the beer markets. The charge is the three leading beer cos in India Carlsberg, Sab Miller and UB have been fixing prices between 2007 and 2018. Which of the 3 went to CCI first?

Ans. Sab-Miller after AB InBev detected irregularities in the price fixation and went to CCI so that they will be getting leniency

Q7. Which Indian QSR company has launched Ekdum brand of Indian fast food?

Ans. Jubilant Foodworks

Q8.As ENIL transforms itself into ‘ the number one ‘city centric’ music and entertainment company’ what change they have made to the brand ‘Radio Mirchi’?

Ans. Mirchi, the Radio prefix has been dropped.

Q9.Indian Tea Association has expressed worries about the quality of tea imports coming into India. From which country are large quantities of cheap black tea being imported ?

Ans. Nepal

Q10. Identify this eminent aero-space scientist who passed away recently.

Roddam Narasimha

Ans. Roddam Narasimha, the Padma Vibhushan awardee who played a key role in the Indian space programme as well as in the development of Tejas aircraft

Global

Q 11. Which company has an augmented relaity platform called ARCore?

Ans. Google

Q 12. Identify all the 5 properties of Facebook from their logos

Ans. Facebook, Facebook Messenger, Instagram, Whatsapp, Oculus

Q 13. After Pfizer-BIONTech, which COVID-19 vaccine has been given approval in USA for emergency use?

Ans. ModeRNA

Q14. What major milestone in market capitalisation of stock markets was crossed on 7th December globally as per Bloomberg?

Ans. 100 Trillion $ Market Capitalisation globally

Q15. Nestle is today a major chocolate brand. What product/process that Henri Nestle developed contributed to mass produce good quality chocolates ?

Ans. Nestle developed milk powder processing technology. Milk powder was added to chocolates that made the chocolates stable

Q16. Exactly 125 years after founder Daniel ____ developed a machine to cut glass to shimmer like diamonds, his great-great grandchildren now reign over a diversified operation. Fill in the blank.

Ans. Swarovski

Q17. Who is the Executive Chairman of OneWeb , a Low Earth Orbit satellite communication company with HQ in London?

Ans. Sunil Bharti Mittal

Q18. Identify this IIT Bombay, Stanford alumnuss McKinsey consulant who will take over as the Global CEO of London headquartered Japanese co NTT Corp that has over 40,000 employees including 6000 in India.

Ans. Abhijit Dubey

Compiled by G.Mohan 

  • Follow us on
    • Twitter – Indiabusinessquiz @go_mohan

Leave a Reply