Weekly Business Quiz # 542

India

Q1. In whch contract manufacturer of Apple In Bengaluru did contract employees cause extensive damages apparently for delay in payment of wages?

Ans. Wistron Technologies, a Taiwanese company

Q2. Name the company behind bakery and food products brands Cremica and English Oven that will be launching an IPO soon?

Ans. Mrs Bector’s Food Specialities

Q3. After 1BHK, 2BHK, 3BHK, the pandemic has created a new flat format OBHK in residential apartments .What does O in OBHK stand for?

Ans. Office

Q4. Identify this business woman who transformed her family business in sugar by making Balrampur Chini the most profitable sugar company in India. Her hands on management like a typical home-maker’s approach was seen as atypical but effective. She passed away recently. Om Shanti

Ans. Meenakshi Saraogi

Q5. As per a research report some NBFCs like LIC Housing Finance, Shriram Transport Finance, M&M Financial will not be able to pay dividend this year because of the RBI new guidelines for NBFCs. What are the two major criteria to fulfil in order to be eligible?

Ans. Capital adequacy ration of 15 % and NPAs below 6 %

Q6. T V Sundaram Iyengar and Sons is the holding company of which family business group?

Ans. TVS Group

Q7. What is the govt programme for making Street Vendors Aatmanirbhar called?

Ans. PM SVANidhi – PM Street Vendor’s Atmanirbhar Nidhi

Q8. Who has acquired controlling stake in Piramal Glass for 1 Bn $?

Ans. The Blackstone Group

Q9. With which company are the two persons associated? One is the outgoing CEO and the lady is the incoming CEO.

Ans. United Spirits .. Outgoing CEO Anand Kripalu, Incoming CEO Hina Nagarajan

Q10. What money transfer service has RBI said that it will be operational 24×7, 365 days a year?

Ans. RTGS

Q 11. SEBI has put out a discussion paper to allow Naked Warrants to be issued to institutional investors? What are ‘Naked warrants’?

Ans. A naked warrant, is a derivative that allows the holder to buy or sell a security, such as a bond or a share. Unlike a normal warrant, it is not attached to a newly issued bond or preferred stock

Global

Q12. Founded in 2006 by Rajeev Goel and Amar Goel , X was initially a part of adtech firm Komli Media and was later spun out in 2008. It recently had a successful IPO in the US where it raised 118 Mn $ . What is X?

Ans. Pubmatic

Q13. India’s foreign exchange reserves is at an all time high in 2020. RBI, the manager of the reserves has invested in the safe US treasuries and India is the fastest growing investor in US treasury papers. India is No 11 in terms of holdings. Which country is No. 1?

Ans. Japan

Q14. Doug Emhoff, husband of Kamala Harris has quit his job at DLA Piper, a law firm that has lobbying presence in Washington. Besides being the Second Gentleman what other role has he taken up?

Ans. Teaching Entertainment law at Georgetown Law Center

Q15. To whom has Uber sold its flying taxi service Uber Elevate as it consolidates it’s operations?

Ans. Joby Aviation

Q16. What new feature has Whatsapp added to its Whatsapp for Business application that will make it easier to do shopping from Whatsapp?

Ans. Add to cart feature

Q17. The scarcity of water has created a market for Water futures, a derivative instrument where the base commodity is water. Future contracts on water in which state in US has started trading?

Ans. California

Q18. ________ is the study of human use of space and the effects that population density has on behaviour, communication, and social interaction This subject has come into focus during the pandemic because of social distancing requirements. Fill in the blank.

Ans. Proxemics

Q19. Which popular software once got its last update from Adobe recently before being withdrawn ?

Ans. Adobe Flash

Q20. Which brand launched an upside down sunglasses for women at 470 Pounds recently and was talked about widely?

Ans. Gucci

Q21. What is unique about the approval given to the lab grown meat from Eat Just in Singapore ?

Ans. First labd grown meat from animal cells and not from plant substitutes

Q 22. Which TV soap completed 60 years recently earning itself the credit of being the world’s longest running soap opera?

Ans. Coronation Street

Q23. What new aesthetic sport that may seem to be entertainment to some has been included in the 2024 Paris Olympics?

Ans.Breakdancing also called Breaking only

Q24. Rubin Retter , co-CEO of a large German online retailer Zalando has resigned. His reason cited for resignation has caused some surprise/amusement.What reason has he cited?

Ans. To help his wife concentrate on her career

Compiled by G.Mohan 

  • Follow us on
    • Twitter – Indiabusinessquiz @go_mohan

Leave a Reply