Weekly Business Quiz # 533

India

Q 1. Who are the newly appointed members of the Monetary Policy Committee of the RBI ?

Ans. Prof Jayanth R Varma, Prfo Ashima Goyal and Dr Shahshank Bhide

Q 2. After Rajnish Kumar’s retirement who has taken over as the Chairman of SBI ?

Ans. Dinesh Kumar Khara

Q 3. After the death of Union Minister Ram Vilas Paswan, who has been given the additional charge of the Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution ?

Ans. Piyush Goyal

Q4. As per the latest figures issued by World Bank and RBI, what is India’s GDP contraction ?estimated for the year 2020-21 ?

Ans. World Bank – -9.6 % and RBI -9.5 %

Q 5. Identify this IT entrepreneur who during the lockdown is working from his village in Tamil Nadu and trying to create a model rural school..

Sridhar vembu

Ans. Sridhar Vembu of Zoho

Q6. RBI has said that in order to revive the real estate sector they may allow banks to make capital provisions based on LTV ratio rather than loan amount Expand and explain LTV

Ans. Loan to Value ratio

LTVratio= MA​/ APV

where:MA=Mortgage Amount

APV=Appraised Property Value​

Q7. Dr C K Rajkumar RIP. With which brand did he launch the sachet revolution in India that were later copied by many MNCs ?

Dr C K Rajkumar

Ans. Velvette Shampoo

Q8. Vedanta tried to delist in the Indian stock exchanges through a reverse book building process. The delisting failed. What criteria it could not meet ?

Ans. It required 90 % of the shares to be tendered by the shareholders. Against 134 crore shares, they got 125 Crores only

Q9. Who has objected to the Future Group – Reliance deal on grounds that they had the first right of refusal on buying Future Retail ?

Ans. Amazon

Q 10. Identify this marketing thought leader who worked with Cadbury’s , ONIDA, and last was CEO, Special Projects with Pidilite. He is also known for his book Catalyst. He passed away . RIP

Chandramouli Venkatesan

Ans. Chandramouli Venkatesan

Leave a Reply