Weekly Business Quiz # 531

India

Q 1. On the day UTI AMC, has an IPO opening can you recall what popular scheme of UTI had a crisis in 2001 that was solved under the leadership of the then FM Late Jaswant Singh ?

Ans. Unit Scheme 1964 also called US-64

Q 2. Which company has claimed to have introduced India’s first Autonomous Level -1 in its Gloster model Premium SUV ? This is a Advanced Driver Assistance System

Ans. MG Motors ( Morris Garages)

Q 3. Which Old Indian private bank had a very embarrassing situation where 7 directors including MD_CEO were voted out in the AGM ?

Ans. Lakshmi Vilas Bank

Q4. Started in 2008 as Women’s Initiative Network in Haryana by a couple who returned from US. Today it has become a viable business marketing dips and sauces at premium outlets like Fabindia. It employs 400 women. Under what brand do they market their dips and sauces ?

Ans. Wingreens Farms

Q5. An Indian single malt whisky brand Mithuna has been rated the third finest whisky in the world by Jim Murray’s Whisky Bible 2021. Which distillery produces it ?

Ans. John Distilleries

Q6. Identify this renowned Economist who passed away recently. A PhD from MIT..She worked in World Bank..She headed ICRiER a thinktank for a long period..RIP

Ans. Dr Isher Judge Ahluwalia

Q7. Which global motorcycles major has decided to close its India factory and reduce its sales operations in India as a part of its global restructuring plans ?

Ans. Harley Davidson

Q8. Vodafone has won the retro tax case against the Indian govt . Where was the arbitration proceedings held ?

Ans. The Hague

Q9. On TV during IPL telecast which category of advertisers have the highest share of advertising time ?

Ans. Digital Gaming

Q 10. What was the earlier name of Coforge ?

Ans. NIIT Technologies

Q 11. Shapoorji Pallonji Group has decided to terminate their 70 year association with the Tata Group. They have decided to sell their 18.8 % stake in Tata Sons to Tatas. What is the approximate value of this stake ?

Ans. Rs 80,000 Crore to Rs 1.8 lakh crore depending on the valuations ..Tata Sons is unlisted

Global

Q 12. Elon Musk has promised that Tesla will bring out an autonomous electric car in 3 years at a price point of $25,000. What is the current price of a Tesla Model 3 ?

Ans. USD 37,990

Q 13. Marriott Bonvoy logos are worn by some players in IPL..What is the product/service ?

Ans. Rewards or Loyalty Program

Q 14. The volatile stock markets is leading to frequent changes in the richest businessmen. In China Zhong Shanshan has replaced Jack Ma as the richest man, may be briefly. Which business is Zhong in ?

Ans. Bottled Water to Vaccines

Q 15. Legendary journalist Harold Evans passed away recently. He was known for his fearless investigative journalism when he was editor of Sunday Times. Which famous expose made by him regarding a drug’s side effects is remembered to this day ?

Ans. Thalidomide scandal

Compiled by G.Mohan 

  • Follow us on
    • Twitter – Indiabusinessquiz @go_mohan

Leave a Reply