Weekly Business Quiz # 514

India

Q 1. In the month of May, which was the only category in motor vehicles that report a positive growth with respect to previous year ?

Ans. Tractors

Q 2. Name this cultural movement started by IIT Prof Kiran Seth that promotes Indian Music and Culture among youth by exposing them to artists at campuses across India. Now this movement is struggling , because of an acute fund crunch and has appealed for donations .

Ans. SPIC-MACAY

Q 3. On the birthday of Mani Ratnam , the ace film director, a question about him. Before coming into films, he was a management consultant , after graduating with an MBA from Jamnalal Bajaj, Mumbai. In which firm did he work briefly ?

Ans. AF Ferguson

Q 4. Moody’s has downgraded India’s sovereign rating. What is the new rating as per Moody’s ?

Ans. Baa3

Q5. Name this app developed by IIT Roorkee student Shivani Agarwal that is seen as a TIkTok clone and has achieved 5 Million downloads in a month .

Ans. MitronTV

Q6. Which bank has launched India’s first Zero Contact Video-KYC Savings Account during this lockdown ?

Ans. Kotak Mahindra Bank

Q7. During the lockdown the Indian textiles industry has responded quickly to produce PPE kits and has now become a big industry. Which Indian PSU procures the kits on behalf of the Indian government ?

Ans. HLL Lifecare

Q8. What is the amount approved by the Union Cabinet to invest in the equity of troubled MSMEs via a Fund of Funds ?

Ans. Rs 50,000 crore

Q 9. Name this variety of mango that has its origins in US. It is now being grown in Rajkot area because of its appeal to diabetics but it is supposed to be pretty poor in taste to the Indian mangoes.

Ans. Tommy Atkins

Q 10. What is the name of the 12 DTH Channels for e-learning that MHRD, Govt of India has promoted to reach out to students who do not have access to Internet ?

Ans. Swayam Prabha

Q 11. Why are many QSR joints like McDonalds planning to move out of malls to High Streets after the pandemic ?

Ans. Restrictions are more in malls than in high streets

Q 12. As per an IIAS and SBIMF study what % of directors in Nifty 500 companies are women as of March 2020 ?

Ans. 17 %

Q 13. Here PM is seen inaugurating a Technology Platform called CHAMPiONS. Nitin Gadkari is on his side. Expand CHAMPIONS.

Champions

Ans. Creation and Harmonious Application of Modern Processes for Increasing the Output and National Strength

Q 14. Which Chinese consumer electronics company has advanced its launch of laptops in the Indian market because of the surge in demand arising out of the WFH trend 

Ans. Xiaomi

Global

Q 15. What is the name of the OTT platform launched by HBO ?

Ans. HBO MAX

Q 16. Instagram has started allowing influencers to earn revenue via Ads on the videos. What % of the revenue would the influencers get ?

Ans. 55 %

Q 17. General Electric, a company associated with Thomas Alva Edison, is strongly associated with lighting. But, it has now decided to sell its lighting business. The GE brand of lighting will remain and will be licensed them. Who has acquired this business of GE ?

Ans. Savant

Q 18. Which programming language that has provided jobs to millions of programmers in the Internet era celebrated 25 years recently ?

Ans. JAVA

Q 19. In which country has News Corp shut the printing of 100s of local and community newspapers ? It has taken 76 papers online and 35 papers have been shut down totally.

Ans. Australia

Q 20. Just like the T-Rex hidden browser game in Google Chrome, what game is hidden in Microsoft Edge ?

Ans. Surf

Q 21. What popular computer/ video game was developed by Russian computer engineer Alexey Pajitnov in 1984 ? He named it as a portmanteau of 2 words , one meaning “four’ and the other a popular outdoor game.

Ans. TETRIS from Tetra + Tennis

  • Compiled by G.Mohan 
  • Follow us on
    • Twitter – Indiabusinessquiz @go_mohan
Advertisements

Leave a Reply