Weekly Business Quiz # 499

India

Q 1. Which three jyotirlingas are connected by the newly inaugurated  private train Kashi Mahakal Express ?

Ans. Omkareshwar ( Indore) , Mahakaleswar (Ujjain) and Kashi Vishwanath ( Varanasi)

Q 2. In which state the local government has capped the price of 1 litre water bottle at Rs 13 , causing the industry a lot of anguish ?

Ans. Kerala

Q 3. In the car model sales data released for January 2020 there are 7 Models of Maruti Suzuki and 2 From Hyundai and there is one from a new entrant in the Top 10 . Name the car brand and the model .

Ans. Kia Seltos

Q4. What innovative and ingenious trick have the authorities in Ahmedabad airport employed to tackle the monkey menace in the airport ?

Ans. Men dressed as bears to scare the monkeys

Q5. Who has bought the Trident Hotels property in Hyderabad that was owned by Core Hotels 84 % and EIH Ltd 16 % after it had been referred to NCLT by the lenders ?

Ans. Blackstone Group

Q6. GMR Airports Ltd have bagged a contract for building , operating and maintaining an International airport in Greece. In which city will GMR be building the airport ?

Ans. Crete

Q7. Alma Mater Matters Pvt Ltd runs a matrimonial site exclusively for the graduates of premier educational institutions in India and some institutions abroad . They verify the ID and the degree from the institutions. Name it

Ans. IITIIMShaadi.com

Q8. Who has acquired the India formulations business of Wockhardt Limited ?

Ans. Dr Reddy’s Laboratories

Q9. Who has been appointed as the CMD of Air India Ltd after the previous CMD completed his tenure ?

Ans. Rajiv Bansal

Q 10. As per Ormax’s Box Office Report , Hindi films with 44 % has the largest share of Gross Domestic Box Office revenue in 2019. Which is No 2 with a 15 % share ?

Ans. Hollywood Films ( In English and translations in other Indian langauages )

Q 11. The Govt has renamed the Foreign Services Institute and Pravasi Bharatiya Kendra after a popular former External Affairs Minister on the eve of her birth anniversary. Name her

Ans. Sushma Swaraj

Q 12. Tata Global Beverages after acquiring the consumer business of Tata Chemicals Lts has been renamed . What is the  new name of this entity ?

Ans. Tata Consumer Products Ltd

Q 13. Titan has acquired HUG Innovations in Hyderabad. This will strengthen which business of Titan ?

Ans. Wearables

Q 14. Who is taking over from Deep Kalra as the Group CEO of MakeMyTrip as he assumes charge as the Executive Chairman ?

Ans. Rajesh Magow

Global

Q 15. Which Scottish Brewer that claims to be the world’s largest craft brewer and owns the brand Punk IPA is entering India with a chain of pubs and launch of beer brands ?

Ans. BrewDog

Q 16. Why is a Spanish brand of crisps Bonilla a La Vista having a sudden spike in demand worldwide and is particularly not able to cope demand in South Korea ?

Bonilla a la Vistas

Ans. It had a cameo role in the Oscar winner South Korean film Parasite

Q 17. What feature in Blue Mail was a source of conflict between Apple and Blue Mail that led them to leave the Mac App Store ? Now BlueMail is back in the App Store 

Ans. Hide my email

Q 18. Every year since 2006 Mobile World Congress is held at Barcelona , Spain. This year the organisers have decided to cancel it. Why have they decided to cancel it ?

Ans. Due to the Corona Virus scare several companies are not sending their teams to the MWC

Q 19. Which liquor brand uses the tagline ‘Born Colourless’ and has been running a public service campaign against racism in line with their tagline ?

Ans. Absolut

Q 20. Phillip Kristian Diekroner is author of the book The Trust Economy. His consultancy firm is called X Group. X is a chemical that if sniffed increases trust between humans. What is X?

Ans. Oxytocin , hence his consultancy firm is called Oxytocin Group

Q21. Who will be the sports wear sponsor for the Tokyo Olympics 2020 ?

Ans. Asics

Q 22. A tiny South Korean hedge fund Ryukyung PSG Asset Management Inc., had invested 500,000 $ in a movie that cost 11 Mn $. The movie has already made 165 Mn $. Now after its Oscar win, it will make even more money. Name the movie.

Ans. Parasite

Q 23. With which Indian designer has H&M tied up to design and market saris, kaftans, shirts and even accessories like caps ?

Ans. Sabyasachi

Q 24. As per the latest Soccerex Football Finance 100 report which club has become the most financially powerful club in its 2020 edition ?

Ans. Paris Saint-German

  • Compiled by G.Mohan 
  • Follow us on 

One comment

Leave a Reply