Weekly Business Quiz # 496

India

Q 1. Which group whose Chairman died last year has put up on sale all their stakes in group companies incl Godfrey Philips due to family disputes ?

Ans. KK Modi Group

Q 2. The govt has issued an Expression of Interest inviting bidders for sale of equity of govt’s share in Air India. What % of goverment stake is being put up for sale ?

Ans. 100 %

Q 3. Connect the companies Infoedge, Microinks and Surya Roshni to a recent announcement

Ans. The founders/ heads of these company have been recognised by the Govt with Padmashri this year. Sanjeev Bhikchandani ( Infoedge), ( MicroInks)  Gafurbhai M Bilkhia  and Jai Praksh Agarwal of Surya Roshni

Q 4. Which MNC has acquired the homegrown C & S Electric Ltd ?

Ans. Siemens

Q 5. Which two business leaders have been selected to receive Padma Bhushan award this year under the Trade and Industry category ?

Ans. Anand Mahindra and Venu Srinivasan

Q 6. This advertisement is taking a.dig at a.competitor who used the same event to send a message. Name the competitor brand

Jivanjor

Ans.Fevicol

Q 7. Which Indian apparel brand / chain has the tagline ‘Celebrate India’ ?

Ans. Fabindia

Q 8. Identify this management thinker..One of the foremost influencers of this era , his book ‘Innovator’s Dilemma’ is essential reading in all Strategic Management courses. RIP

CC

Ans. Clayton Christensen

Q9. Ashwini Iyer Tiwary the director of Bareilly ki Barfi and this week’s release #Panga will be directing next the biopic of a couple. The husband is a respected business leader and the wife is an author and social worker. Which couple are we talking about ?

Ans. Narayana and Sudha Murthy

Q 10. From ___ to ___ is a new book on the hotel industry by Chitra Narayanan .Fill in the blanks

Oberoi to Oyo

Ans. From Oberoi to Oyo

Global

Q 11. What did.Christopher Messina use in a tweet in 2007 for the first time that later became very popular in social media ?

Ans. Hashtag #

Q 12. Uber has started testing a new feature where it is allowing some California drivers to set their own fares. Why is it doing so ?

Ans. To prove Uber’s argument that these drivers are independent workers and not employees. The feature is “to preserve flexible work” for California drivers.

Q 13. Pellegrini’s an Italian restaurant in Australia baked a 336 foot pizza that yielded 4000 slices. To whom did they donate the proceeds of the sale ?

Pizza

Ans. The Firemen helping in putting out the Bushfires in Australia

Q 14. Which fund house globally has made an announcement that they would divest their investment in any company that earns more than 25 % of its revenue from coal ?

Ans. Blackrock

Q 15. It is named after a place in China. It is produced in a Govt owned distillery. It is the largest selling liquor in China and it is exported too. It is the only liquor presented as a gift by govt to any foreign visitors. It has many sub-brands. Name the mother brand

Ans. Maotai

Q 16. Why has John Kapoor, an Amritsar born, Mumbai educated pharmacist been convicted in the US ?

Ans. Opioid Fraud Scheme – Conspiracy pertaining to Bribing Doctors to prescribe Drugmaker InsysTherapeutics’ Painkiller Subsys and defrauding Insurance Cos. to pay for the Drug.

  • Compiled by G.Mohan 
  • Follow us on 

Leave a Reply