Weekly Business Quiz # 487

India

Q 1. The govt has made it mandatory to use Fastags at all National Highway Toll Plazas. What technology is behind Tag on the vehicle that enables the reader to gather data and debit the toll amount ?

Ans. RFID – Radio Frequency Identification

Q 2. Whose visit to Kaira Co-operative’s cattle feed plant in Anand in 1960s led to the creation of National Dairy Development Board replicating the Anand model ?

Ans. Lal Bahadur Shastri, then PM, visited  to inaugurate a cattle-feed plant at Anand

Q 3. Which insurance company has introduced a Video Life Certificate feature where the retail annuity customers can take their video and upload it before the due date instead of physically visiting a branch ?

Ans. HDFC Life

Q 4. If you have booked a train ticket via IRCTC, a statement is printed on the ticket “IR recovers only X % of cost of travel on an average “, a communication to the traveller that rail travel is being subsidised. What is X ?

Ans. 57 %

Q 5. The Nokia’s mobile manufacturing facility in Sriperumbudur has now been acquired bty Salcomp. What will Salcomp manufacture and export from this plant ?

Ans. Mobile chargers for iPhone and other mobiles

Q 6. BPCL has implemented a new technology which allows the tankers to be unlocked for decantation only when they reach the BPCL fuel station. What is this technology called ?

Ans. Geo-fencing

Q7. In a first for an Indian American. Where has the portrait of former Pepsico CEO and Chairperson Indra Nooyi come up ?

Indra Nooyi

Ans, Smithsonian Gallery

Q8. After RBI has superseded the board of the beleagured firm DHFL who has been appointed as the Administrator ?

Ans. R. Subramaniakumar , former Chairman of Indian Overseas Bank

Q 9. November 23rd was   World X day. X came from Portugal to Goa first about 5 centuries ago. It is now grown in many states. India is a major exporter of X . X exports promotion council is HQ in Kerala.  What is X?

Ans. Cashews

Q 10.  Bollywood director Rajkumar Hirani, the maker of films like 3 Idiots , Munnabhai series, before he became a film director,  used to direct ad films. He even appeared in a fairly popular TV Commercial. Name the brand.

RKH

Ans. Fevicol

Q 11. Which UK based Public Relations firm has Shashi Tharoor joined as a Strategic Advisor ?

Ans. CTD Advisors

Q12. Before she became a Bollywood star she was a top model. She was Miss Asia also. Identify this star in this vintage advt for Air India .

AI

Ans. Zeenat Aman

Q 13. With which newspaper/media is the former Tata Sons Corporate Communications Head Pradipta Bagchi associated now ?

Ans, Business Standard

Global

Q 14. Which stock in the Hong Kong Stock Exchange after rising 3800 % in last one year, crashed by 98% in a matter of few minutes after Morgan Stanley decided not to include in the MSCI ?

Ans. ArtGo

Q 15. What new product was announced by Elon Musk recently that has created a lot of excitement worldwide ?

Ans. Electric Pick-up Truck named as CyberTruck

Q 16. Charles Schwab has acquired TD Ameritrade further consolidating the retail brokerage business in US. What does TD in TD Ameritrade stand for ?

Ans. TD for Toronto Dominion Bank  , the 42 % owner of TD Ameri trade

Q 17. Which luxury marketer has signed a deal to acquire Tiffany ?

Ans. LVMH ( Louis Vuitton)

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Leave a Reply