Weekly Business Quiz # 473

India

Q 1. Why have the workers in 41 Ordnance Factories across the country gone on a one month long strike ?

Ans. Corporatization of defence production

Q 2. Outside of Korea, Hyundai now produces max number of cars in India . Which country has India surpassed ?

Ans. China

Q 3. The Ministry of Finance has issued a circular that listed companies, NBFCs and Housing Finance Cos no longer need to create a Debenture Redemption Reserve for public issue and private placement.of NCDs. What % of the issue was to kept as DRR ?

Ans 25 %

Q 4. CG Power , an old and respected mfg company reported that there were several irregularities in their accounts in the Board Meeting yesterday. To which group it belongs ?

Ans. Avantha Group

Q 5. Recently RBI Governor made a statement regarding the mood of the economy. He used a phrase that is not used in everyday usage. The word used by him was ‘Panglossian’. What does Panglossian mean ?

Ans. Being excessively optimistic

Q6. Under what brandname is Korean cosmetic s giant AmorePacific launched its cosmetics in Indian market ?

Ans. Innisfree

Q7. Name this vintage toothpaste brand from Geoffrey Manners. It came in an orange pack. Despite its bitter raste and no foam it gave a good fight to Colgate.Shyam Benegal when at ASP handled its advt. Sunil Gavaskar and his son promoted it also. No longer in Indian market

Forhan’s-Classic-Toothpaste-–-70-Grams-Rs.65-600x600

Ans. Forhans

Q8. Which Indian social.networking app popular in vernacular languages received big funding from Twitter ?

Ans, Sharechat

Q9. Google has released a new TV Commercial for Google Pay. The ad has been directed by Vishal Bharadwaj The voice over belongs to a well known film personality. Identify him.

Ans. Gulzar

Q 10. Who are the target segment for the Pune based Fintech startup Bon Credit ?

Ans. Gig workers like Uber/Ola drivers and delivery boys

Q 11. Marketers of Jockey, Lux, Dollar , VIP have reported either sluggish growth or decline in Q1 sales making commentators to say that India is heading towards a slowdown/recession. Who first used Underwear Index as a way of linking it to the health of the economy ?

Ans. Alan Greenspan , the former Fed Governor

Q 12. New York Times has brought out a story on Adani ” How one billionaire could keep 3 countries  hooked on coal for decades” . What are the three countries , one of which is obviously India , what are the other two ?

Ans. Australia and Bangladesh

Global

Q 13. This is Barry , an imaginary worker. Talespin has developed ‘soft skills’ training tools to help managers. Here using a modern and growing technology the tool helps managers to fire ‘ Barry’ from his job effectively. What is the technology ?

vr

Ans. Virtual Reality

Q 14. The _____ ____. is created by plotting US government bond yields of different maturities on a single graph, with the Federal Reserve’s overnight interest rate at one end and the 30-year “long” Treasury bond at the other .Fill in the blanks

Ans Yield Curve

Q 15. What piece of land did Donald Trump want to buy from Denmark but the PM refused to sell ?

Ans. Greenland

Q 16. Merger of these two US broadcasting giants will make them the leader in US with the largest share of TV audience. Viacom is merging with which broadcasting giant ?

Ans. CBS

 

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Leave a Reply