Weekly Business Quiz # 444

India

Q 1. Which housing finance company will be merging with Bandhan Bank through a share swap deal ?

Ans. Gruh Finance

Q 2. Which is the first port Indian govt  will operate outside India ?

Ans. Chabahar Port in Iran

Q 3. The Union Govt will be bringing a constitutional amendment to reserve 10 % of jobs and seats in higher education for economically weaker section among forward castes. What is the annual income being fixed for defining EWS ? 

Ans. Below Rs 8 lakhs p.a

Q 4. Who has been declared a Fugitive Economic Offender, a first under the act, by the Bombay High Court last week ?

Ans. Vijay Mallya

Q 5. Who has been appointed as the Chairman of the RBI’s committee on digital payments ?

Ans. Nandan Nilekani

Q 6. With which company would you associate the Zoodles , a chain of Chinese QSR outlets and Dariole , a baked goods and coffee chain ?

Ans. Speciality Restaurants Ltd

Q7. This NIT- Calicut IIM – B grad from a humble background is making waves with his startup in the food business. Name this entrepreneur and his company

mustafa

Ans. P.C.Mustafa , iD Fresh, the company that makes and supplies idli, dosa dough, paneer and now filter coffee decoction

Q8. What is the main source of conflict between the government backed Khadi and Village Industries Commission and the upmarket ethnic retailer Fabindia ?

Ans. Use of the word khadi by Fabindia in their promotion

Q 9. Which politician is bringing a Private Member’s Bill in the Indian parliament that will allow employees to reject phone calls and e-mails after office hours and in weekends ? This is with an aim bring about employee welfare and restore work-life balance

Ans. Supriya Sule of NCP

Q 10. Interstate sale of vegetables is now happening due to e-NAM. Tomatoes from Uttarakhand are sold to UP traders and cauliflowers grown by UP farmers are sold to Uttarakhand traders. Expand e-NAM

Ans. Electronic – National Agricultural Market

Q 11. Ardh Kumbh Mela is starting from Jan 15th at Prayagraj. It is a great test ground for test marketing and sampling of new products and ideas. Which brand of toothpaste is offering ‘dant snaan’ through toothpaste dispensers spread widely in the mela ?

Ans. Dabur Red

Q 12. Which brand of terry towels known more for its exports is launching a mass market product Quickdry towel with the tagline ” Towel jo jaldi sookhe aur jaldi sookhaye ” ?

Ans. Welspun

Q 13. In which fast growing product/ service category connects these startups Beardo, Ustraa, Let’s shave, The Man Company ?

Ans. Men’s grooming products like shaving cream, beard gel, trimmers etc

Q 14. Meera Sanyal, banker , Politician , author RIP. Before joining politics she was chairperson of which bank ?

meera-sanyal-twitter-1547242765

Ans. RBS Bank

Q 15. Which Indian business group that has management control over the Eveready Industries is considering sale of stake ?

Ans. Williamson Magor Group

Q 16. Which brokerage has become India’s leading broker during the period April to Dec 2018 ?

Ans. Zerodha

Q 17. International Advertising Association for the first time has an Indian President, . Srinivas Swamy of RK Swamy Hansa Group. He has managed to get the 44th World Congress to India. Where is it being held from Feb 20- 22 in India ?

Ans. Kochi

Q 18. Toyota and Suzuki have entered into a cross-badging alliance under which Toyota will make minor modifications to a Maruti Suzuki model and sell , similarly Maruti would sell a Toyota model under a new name . Which models will be cross-badged first in India ?

Ans. Baleno of Maruti and Corolla of Toyota

Q 19. The GST Council has recommended that the threshold for small businesses to be registered for GST be increased from a revenue of Rs 20 lakhs per annum to ?

Ans. Rs 40 lakhs per annum

Q 20. Which humble vegetable gets reviled in the Uber Eats campaign urging young people to explore other options when that vegetable is on the table ?

Ans. Tinda

Q 21. For his name in which scam has the NSE Chairman Ashok Chawla resigned ?

Ans. Aircel-Maxis deal

Q 22. India’s aviation industry is growing at over 15 % p.a. Most airlines are adding new routes and frequency in domestic and international routes. They are also adding planes. What is the total no of planes with Indian airlines approx.

Ans. 645 planes

Q 23. Indian car market became the 3rd largest in volume terms in 2018. Which country did it displace to become No 3 ?

Ans. Germany

Q 24. Who has received the first ever Philip Kotler Presidential Award ?

Ans. Narendra Modi

Q 25. Which new social network calls itself ‘ The social network by women, for everyone’ ?

Ans. Bumble

Q 26. Given below is today’s Google Doodle. To whom does it dedicate it and what was the man’s contribution ?

sake dean

Ans. Sake  Dean Mahomed… first Indian to publish a book in English, founder of Hindoostanee Coffee House in England, Introduced the concept of shampoo to British

Global 

Q 27. What is the significance of the ‘egg’ in this topical advt from Durex ?

durex

Ans. The picture of egg has become the most liked picture on Instagram , surpassing Kylie Jenner

Q 28. Slack the SanFrancisco based co that makes enterprise internal messaging and content sharing software is going for a Direct IPO soon. Spotify did a direct IPO last year. What is a ‘Direct IPO’ ?

Ans. A direct IPO means it does not use any underwriters or merchant bankers to market the issue or pre-book the issue

Q 29. What is the name of the free but ad supported video streaming service launched by Amazon owned IMDB ? It is available in US only

Ans, iMDB Freedive

Q 30. Jeff Bezos and his wife Mackenzie announced their divorce after 25 years of marriage. Where did Jeff met his wife ?

Ans. At D.E .Shaw where they worked .

Q 31 . What is the new name of the Softbank backed company ‘WeWork’ known for providing co-working spaces for companies ?

Ans. We Company

Q 32 . Identify this new logo of an old brand

mastercard

Ans. Mastercard

Q 33. CES, earlier known as Consumer Electronics Show is the premier trade show for products in this industry. Where is it held every year in January ?

Ans. Las Vegas , USA

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

One comment

Leave a Reply