Guest Business Quiz # 27

IndiaBusiness Quiz is proud to present this guest post by Varad Vyapari*

Q 1. This tool/index was created by J. P. Morgan bank in 2019 to track the impact of certain events that were increasingly affecting market volatility. According to the bank, the increase in the frequency of these events necessitated the creation of this tool. The name of the index is a clever wordplay on one such event.

Name the tool.

VF1

Ans. The Volfefe Index (after Trump’s Covfefe Tweet) which tracks the impact of Trump’s tweets

Q2. Identify the logo.

ST1

Ans. Sergio Tacchini

Q3. This is an intelligent advertisement by which company?

GRU2

Ans. 23andme.

Q4. Name this country that cashed in on its unique country domain name which attracted interest from many television companies over the world. (Hint: it is also the least visited country in the world)

Ans. Tuvalu ( The Internet suffix. tv belongs to it)

Q5.  X (2 lettered word) is named after the Chinese proverb that translates to “X makes it easy to catch fish”. The company is reported to be the first one to warn investors about the Luckin’ Coffee results manipulation and has a track record of reporting and taking investment positions against such fraud companies.

Ans. Muddy Waters Research

Q6. X is a newly coined term for centrally issued debt by the European Union to raise money at lower interest rates. Italy and Spain are strongly in favour while it is being opposed by Germany and the Netherlands. Identify X.

Ans. Coronabonds

Q7.  X is a well known company founded in 1869. The company serendipitously took advantage of the year ’57 by declaring it the “Year of X”. In 2013, the company was acquired by Berkshire Hathaway and 3G Capital who later facilitated its merger with Y. The India division of X-Y was acquired by Zydus Wellness in 2019. ID X.

Ans. Heinz ( 57 varieties)

Q8. Name the developer of the apps  given below and it also maintains the portal india.gov.in

Ans. National Informatics Centre ( NIC)

Q9. In 1945, Leon Theremin invented a listening device for the Soviet Union which retransmitted incident radio waves with added audio information. Sound waves vibrated a diaphragm which slightly altered the shape of the resonator which modulated the reflected radio frequency. It is considered to be the precursor of RFID (Radio Frequency Identification) technology.

What is the most recent widespread use of this technology which can help India save about 12000 crores annually?

Fastag

Ans. Fastag

Q 10. Kristalina Georgieva recently succeeded Christine Lagarde as the chief of X. The latter herself succeeded Y as the chief of the European Central Bank (ECB). ID X and Y.

Ans. X is IMF , Y is Mario Draghi

Varad Vyapari is an avid quizzer who has just completed his freshman year at IIM Calcutta. He is a runner-up at the Indore edition of Tata Crucible Campus Quiz and has participated in multiple quizzes across various domains. He also has a keen interest in financial markets and economics and loves to play poker in his free time. You can find him on Twitter at – https://twitter.com/varad297

Advertisements

Leave a Reply