Weekly Business Quiz # 586

India

Q1. Identify the banker and the bank he was associated with.

Ans. Rajnish Kumar of SBI

Q2. What is the name of the new model of SUV being launched by Tata Motors ?

Ans. Punch

Q3. India’s Takachar is one of the winners of the first Earthshot prize instituted by Prince William. What machine or technology have they developed ?

Ans. A portable machine to convert agricultural waste into fertilizer

Q4. As per the recent IIFL Wealth Hurun India Rich List, Ignatius Navil Noronha is the richest professional manager residing in India with a net worth of Rs 5,100 crore. Noronha is the CEO of which company ?

Ans. Avenue Supermarts, who run the D-Mart chain of retail stores

Q5. This Bandra boy is son of a Bollywood film producer. He started with friends an animation studio Prime Focus. Prime was later merged with DNEG. DNEG is a winner of several academy awards for special effects. He is the London based CEO of DNEG. Name him.

Ans. Namit Malhotra

Q6. Vinay Dubey will be the CEO of the airline startup Akasa Air, floated by Rakesh Jhunjhunwala and others. With which airline was Vinay associated with earlier ?

Ans. Jet Airways

Q7 . Which two entities have merged together and have got a Small Finance Bank licence from RBI and would be called Unity Small Finance Bank ?

Ans. Centrum Finance and BharatPe

Q8 . Which chocolate major markets plant based drinks under the Sofit brand ?

Ans. Hershey’s

Global

Q9. Microsoft has announced that they are shutting down LinkedIn in China due to censorship issues. It will launch a pure jobs site without social media later this year in China. What is it called ?

Ans. InJobs

Q10. Which company has a Robotaxi technology division that is testing autonomous driving cars called ‘Zoox’ ?

Ans. Amazon

Q11. David Card is one of the winners of the Nobel Prize in Economics this year. He along with a co-author had written a landmark paper in 1990s on Minimum Wages that guides public policy. His co-author would have also got Nobel but he died in 2019. Name him.

Ans. Alan Krueger

Q12. These are two billionaires who have recently stepped down as Co-CEOs from the PE firm they founded together. Name them and their firm

Ans. Henry Kravis & George Roberts of KKR

Q13. WHO recently approved the Malaria vaccine Mosquirix to be given to children. This was developed by Glaxo Smith Kline. Bharat Biotech will manufacture this vaccine. Who funded the research ?

Ans. Bill and Melinda Gates Foundation

Compiled by G.Mohan

Follow us on

Twitter – Indiabusinessquiz @go_mohan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.