Weekly Business Quiz # 583

India

Q1. In the 1980s, Taj Mahal tea was positioned as a tea for the upper middle class Indians leading a Western life-style..Based on research, they wanted to give it a sophisticated Indian look and brought Ustad Zakir Husain as the model. The tagline was also changed subtly. Give both the taglines, before and after the change in positioning

Ans. Ah! Taj and Wah ! Taj

Q2. Which luxury hotel chain was opposed by Tea Board for naming their coffee shop as Darjeeling Lounge because Tea Board owns the GI tag for Darjeeling ? The court however turned it down saying GI name ownership is restricted to the category only.

Ans. ITC Hotels

Q3. Former Coca Cola India Chairman T.Krishnakumar has joined Reliance Retail..Reliance Retail already has a cola brand sold as a private label. Name it.

Ans. Yeah !

Q4. Identify this woman entrepreneur..She came to India as the Head of a UK based fintech Wonga..She along with her 2 colleagues started ZestMoney that uses technology to finance EMIs on online purchases..She has rec’d the top award in the ET Startups Award in the women category.

Ans. Lizzie Chapman

Q5. Identify the advertiser .

Ans. Netflix promoting Kota Factory Season 2

Q6. Name this startup based in Mumbai that was founded by Ritesh Arora and Nakul Aggarwal. This tech startup provides a subscription based web and mobile app testing platform. It aims to become the world’s biggest testing platform. It has a valuation of over 4 Bn $.

Ans. BrowserStack

Q7. Which Indian business group has entered the personal care products segment with shampoo, hair conditioner, face wash etc under the Naturali brand ?

Ans. RP-Sanjiv Goenka Group

Q8. When the stock market indices are touching new highs, the effects of that can be seen in the IPO markets also. Which recent IPO had the highest over subscription of 304 times ?

Ans. Paras Defence

Q9. Zee Entertainment and Sony are merging to form India’s largest TV network. Together how many channels do they operate ?

Ans. 75 Channels

Q10. Identify this businessman CEO who recently led India’s first SaaS company listed on NASDAQ with a billion$ IPO.

Ans. Girish Matrubootham

Q11. In which Business School has the Aditya Birla Group instituted a BK Birla scholarship for 10 MBA students every year ?

Ans. London Business School

Q12. ET has launched a new Hindi Business News channel with Nikunj Dalmia as it’s Managing editor. What is the name of this new channel ?

Ans. ET Now Swadesh

Global

Q13. European Union has been working with mobile phone companies worldwide to have a universal charging port for over a decade. What standard is likely to get approved ?

Ans. USB-C

Q14. UWB is a short range wireless communication protocol that is useful for precisely tracking nearby objects. Expand UWB

Ans. Ultra-Wide Band

Q15. X is a Japanese green tea powder made from finely powdered dried tea leaves. It has a slightly bitter, vegetal taste and a vibrant green color that results from the leaves’ high chlorophyll levels. It’s been part of traditional Japanese tea ceremonies for centuries. What is X ?

Ans. Matcha

Compiled by G.Mohan

Follow us on

Twitter – Indiabusinessquiz @go_mohan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.