Weekly Business Quiz # 442

India

Q 1. PM Modi inaugurated the longest rail – road bridge in India called Bogibeel bridge on Dec 25 2018 . Over which river is this bridge ?

Ans. Brahmaputra

Q 2. Who has acquired the controlling stake in the Max healthcare chain of hospitals that will make the combined entity the largest hospital chain in North India ?

Ans. Radiant healthcare through KKR

Q 3. Which retail group has launched its Retail 3.0 strategy that combines digital and bricks and mortar and calls it the TATHASTHU model ?

Ans. Future Group

Q 4. In the recently released big budget Kannada and other language Film KGF , what does G stand for ?

Ans. Gold …KGF stands for Kolar Gold Fields

Q5. Name this 83 year old brand that represents the handloom weavers of Tamil Nadu. It has seen a remarkable turnaround under a new leadership in the last 4 years.

Ans. Co-optex

Q6. As per a recent report from the delivery service Swiggy’s which dish was the most ordered item by Indians in the last one year ?

Ans. Chicken Biryani

Q7. SEBI has announced that they will soon come out with a ‘sandbox’ policy. What is a ‘sandbox’ ?

Ans. The Sandbox policy will allow companies to test products in a closed environment, a particular geography or among a set of users, before they are allowed roll out commercially meeting all regulations.

Q8. Which 2 Public Sector banks are investors in the Life Insurance co. Star Union Daichi ?

Ans. Bank of India and Union Bank of India
Q9. Who has been appointed as the new CFO of Infosys from March 2019 ?
Ans. Nilanjan Roy

Q 10. Which company merged with KPIT and now will be demerged into two separate companies from January 2019 ?

Ans. BirlaSoft
Q 11. What service is provided by the startup VOGO in which Ola has invested ?
Ans. Scooters sharing/ rentals

Q 12. Why is India’s drug regulator conducting raids on Johnson and Johnson and seizing talcum powder ?

Ans. Presence of asbestos

Q 13. What is the new name for the merged entity formed by the merger of IDFC Bank and Capital First ?

Ans. IDFC First Bank

Global

Q 14. Name this fund manager and philanthropist . He is called the Father of Hedge Funds and as a philanthropist he advocates liberal democracy and open society. He has been named the FInancial Times person of 2018.

Ans. George Soros

Q 15. Goodyear has withdrawn out of Venezuela due to the economic crisis there . What severance benefits it is offering its workers ?

Ans. 10 tyres each

Q 16. When Elon Musk wanted to name his company Tesla , he found it was already taken. He later bought it for 75000 $. What was the alternate name thought for Tesla ?

Ans. Faraday

Q 17. Identify this logo.

python

Ans. Python – the programming language

Q 18. What is the business of Cronos a Canadian company where Altria Group, the maker of Marlboro has invested ?

Ans. Marijuana

Q 19. John Rockefeller had a Family Office in 1882. It has become popular in the last decade or so. What is a ‘family office’ ?

Ans. Family offices manage families’ wealth, administer assets and often other services, from paying bills to succession-planning

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s