Guest Business Quiz # 16

India Business Quiz is proud to present a Guest Business Quiz post from Team Bizdom.

Q1. Whose first web site is this?

ashiana

Ans. Asian Paints

Q 2. John Werner Klugewas a German-American entrepreneur and was best known as a television industry mogul in the United States. What was his claim of fame from 1989 to 1992?

Ans.Richest person in the United States according to the magazine Forbes.

Q3 .He is Chaganlal Karamsi Parekh, a member of the Servants of India Society and a social worker, which famous brand in India got started by his contribution?

chhagan bapa

Ans. Seven women borrowed Rs 80 from Chaganlal and thus got the Lijjat going.

Q4.Harry Brearley was working to prevent corrosion in rifle barrels when he accidentally invented something that revolutionise the world of cutlery. What was thus invented?

Ans. Stainless steel

Q5. On July 7, 1896, The Times of India had this advertisement: “The marvel of the century” and “The wonder of the world”. What was been thus advertised?

Ans. First cinema Ad, Screening of first motion pictures at Watson Hotel.

Q6. Association of celebrities with this brand is bit old, KapilDev used to endorse the product in the 1980s and actor Amitabh Bachchan in recent times. Launched in 1978, literal translation of one of its tagline is tastes good, provides instant relief

Ans. Chatpat swad, jhatpat aaram, Hajmola

Q7. It is a common surname in English-speaking countries, meaning “meadow, forest clearing”. It’s also a name of a famous brand started by a Lithuanian tailor Morris Copper, who was specialist at making waistcoats.

Ans. Lee

Q8. This brand was first used in a leading UK maternity hospital in the early 1930s and played a major role in reducing the mortality rate in women suffering from puerperal fever. Shortly thereafter in 1933 with the endorsement of the medical profession, it was launched to the general public. Name the brand.

Ans. Dettol

Q9. Aloysius Lilius was an Italian doctor who authored a manuscript titled Compendiuem novae rationisrestituendikalendarium where he proposed a certain reform. However, the reform did not occur until six years after his death, when his brother Antonio presented the manuscript to the office of the Pontifex Maximus. The manuscript was then given to the reform commission, and the reform was finally adopted on 15 October 1582, after some modification by Christopher Clavius. What are we talking about?

Ans. Gregorian Calendar was named after Pope Gregory XIII, the Pontifex Maximus

Q10. His great-grandfather, Lala Shankar Das Chopra, was the ‘Nagar Shet’ of Kashmiri Chopras at Lahore. In 1947, he had to flee to Indian with his family, almost Penniless. In 1950, he launched his own production company and by the 2003 his company used to contributes nearly Rs 3-4 million per month to PrasarBharati in terms of telecast fees. Name this trend-setter-media-moghul .

Ans. RamanandSagar (29 December 1917 – 12 December 2005) (born Chandramauli Chopra) was an Indian film director. He is most famous for making the extremely popular Ramayan television series

Q 11. Two sisters, Mildred Hill, a teacher at the Kentucky Experimental Kindergarten, and Dr. Patty Hill, the principal of the same school, together wrote a song for the children, entitled “Good Morning to All.”. Later they published the song in a collection entitled “Song Stories of the Kindergarten” in 1893. Name this adored pieces of music of all times.

Ans. Happy Birthday to You

Compiled by Team Bizdom. Two of their members did quite well in this year’s Tata Crucible. Shiv Das won the Delhi round while Siddharth Misra won the Nationals [along with Prasad Shetty who is now the ONLY 3 time Non-Tata national winner]

They have authored a Business Quiz book, the Amazon link for the book is given below

The Bizdom Quiz Book: Business Quiz Book

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s