Weekly Business Quiz # 429

India

Q 1. Which company has acquired the kitchen appliances company NIRLEP ?

Ans. Bajaj Electricals Ltd

Q 2. Why were the shark visuals used extensively in the launch of a new Mahindra MPV model ?

Ans. Mahindra Marazzo was being launched. Marazzo means shark in Spanish. The design of this model is inspired by shark.

Q3. Who trolled whom with the tweet “Bringing people together since 2016” ?

Ans. Reliance Jio trolled Vodafone-Idea to indicate that the consolidation in the sector has happened because of them.

Q4. Where is the first Samsung LED based screen in a cinema.coming up in India that does away with a projector and a screen ?

Ans. PVR in New Delhi

Q5. What is name of the watch company started by Nirupesh Joshi and Mercy Amalraj in Bengaluru that sells mechanical watches and wants to revive the history of watchmaking in Bangalore started by HMT ?

Ans. Bangalore Watch Company

Q6. With which advertising agency was author of Zoya Factor and other books Anuja Chauhan associated with ?

Ans. JWT

Q7. Why has Vistara painted this plane like this ?

Vistara_-_T

Ans. 150 years of Tata Group

Q8. Identify the celebrity model

sentry

Ans. Sunil Gavaskar

Q9. Which payments bank is starting today with the tagline ‘ Aapka Bank, Aapke Dwar’ ?

Ans. India Post Payments Bank

Q 10. Which Indian FMCG co used to own brands like Cuticura , Touch of Silver, Soft and Gentle in UK until it sold them ?

Ans. Godrej

Q 11. What change has Supreme Court mandated for 3rd party insurance sold along with new vehicles sold in India from September 2018?

Ans. 3rd party insurance has to be bought upfront 3 years for cars and 5 years for 2 wheelers

Q 12. What is the new word added to the name of Mumbai’s international airport ?

A. Maharaj B. Shri C. Maha D. Maratha

Ans. A . Maharaj..the new full name is Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport

Q 13. A US Bankruptcy examiner has found that Nirav Modi had used a 3 carat diamond for round tripping in 2011. What is round – tripping ?

Ans. A strategy used by businesses who sell an asset to another business with an agreement that the asset will be bought back at a time in the future. The strategy is used to increase the apparent amount of revenue and sales that have been made during a specific period of time. This practice is common in the business world but not everyone agrees it is a good business practice. Also known as round trip transactions.

Read more: http://www.businessdictionary.com/definition/round-tripping.html

Q 14. Which company will replace Lupin in the NSE Nifty 50.Index in the current round of changes ?

Ans. JSW Steel Ltd

Q 15. Against which chain of local coffee cafes from Delhi has Starbucks filed a case for using a deceptively similar name and logo.?

Ans. Sardarbaksh

Q 16. What was the old name of Google Pay ?

Ans. Tez

Q 17. Todd Combs has joined the board of One 97 Communications. Which co does he represent ?

Ans. Todd Combs is representing Berkshire Hathaway for its investment in PayTM

Q 18. Who was the issuer of the Amaravati Bonds 2018 that raised Rs 2000 crore and got listed in BSE ?

Ans. Andhra Pradesh Capital region Development Authority

Q 19. As the news of the sale of RK Studios at Chembur comes up, try to recall the legendary Prabhat Studios of V Shantaram in Pune. What came up in the Prabhat Studios campus ?

Ans. Film and Television Institute of India (FTII)

Global

Q 20. In urban lingo, what is the meaning of ‘kicks’ ?

Ans. Sneakers

Q 21. Google has launched security keys for those who want to further enhance their online accounts. What is its name ?

Ans. Titan security keys

Q 22. Which country recently revised the interest rate upwards to a staggering 60% ?

Ans. Argentina

Q 23. Identify the advertiser

Coca Cola

Ans. Coca Cola

Q 24. What word was originally used for Basic Military training but is now used for all kinds of basic training ?

Ans. Bootcamp

Q 25. Coca Cola is buying the Costa Coffee chain. Who is the seller ?

Ans. Whitbread

Q 26. Hello Velocity has come up with a new font that uses logos of well known cos. What is this font called ?

Brand New Roman

Ans. Brand New Roman

Q 27. Name this freelancing services marketplace started in 2010 that has become a leader . It initially offered services at 5 $ for a task but now rates have increased for most services.

Ans. Fiverr

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s