Weekly Business Quiz # 428

India

Q 1. Which chocolate brand has launched single origin dark chocolate variants like Peru Dark Amazon, Venezuela Ebony Twist, Tanzania Chocolat Noir ?

Ans. Amul

Q 2. Which central university’s school of management is going to be renamed as Atal Bihari Vajpayee School of Management ?

Ans. Jawaharlal Nehru University ( JNU)

Q 3. Who is acquiring the Pithampur manufacturing facilities of German truck manufacturer MAN ?

Ans. Force Motors

Q4. Indian Railways is launching an indigenously developed rake that can be part of high speed trains like Shatabdi express going up to 160 kmph. What is it called ?

Ans. Train 18

Q5. Colgate Palmolive has bought a 14 % share in a start-up that sells men’s grooming products and is modelled on the US start-up Dollar Shave Club. Name the start-up

Ans. Bombay shaving Co

Q6. Through which exchange in India can retail investors buy e-diamonds in quantity as little as 1 carat ?

Ans. ICEX, Indian Commodity exchange

Q7. Name this packaging company which started in Guwahati and now Hqed in Bengaluru that is the largest PET packaging company in India ?

Ans. Manjushree Technopack

Q8. Which popular ecommerce marketplace has launched a separate marketplace for used goods called 2GUD ?

Ans. Flipkart

Q 9. Which is the first Indian insurance company to issue insurance policies in the govt promoted Digilocker ?

Ans. Bajaj Allianz

Q 10. Which company has been ranked # 1 in the latest Fortune “Change the World” list of companies that are transforming societies while making a profit ?

Ans. Reliance Jio

Q 11. Which Indian retail chain is likely to be acquired by Amazon in association with Goldman Sachs and Samara Capital ?

Ans. More belonging to Aditya Birla Group

Q 12. When Anupriya a nine year old girl from Villupuram donated all her savings made for buying a bicycle to Kerala Floods relief, how did a cycle manufacturer react after hearing this news ?

Ans. Hero cycles gifted Anupriya a new cycle, with a promise to give her a new cycle every year

Q 13. What is the new name for DSP Blackrock Mutual Fund ?

Ans.DSP Mutual Fund as the JV with Blackrock no longer exists

Q 14. Where is former President Pranab Mukherjee slated to teach Public Policy to students ?

Global

Q 15. Approx what is the extent of devaluation has the Venezuelan govt done to its currency as it moves from Strong Bolivars to Sovereign Bolivars ?

Ans. The official rate for the currency will go from about 285,000 per dollar to 6 million a dollar

Q 16. In many countries, particularly UK, start ups and small businesses are coming up dealing with ugly and wonky fruits and vegetables. Why has this come up and what problem are they addressing ?

Ans. As supermarkets only accept properly shaped fruits and vegetables, those fruits and vegetables which are otherwise good but are ugly , get rejected. These  rejects are now being sold separately. This is addressing the problem of food waste.

Q 17. Where is Google opening its first retail store where it will sell Chromebooks, Pixel smartphones, Google Home speakers, Nest home devices, and Daydream VR headsets ?

Ans. Chicago

Q 18. Which tech entrepreneur is behind Seattle based Stratolaunch Systems that promises to make satellite launching as easy as buying an air ticket ?

Ans. Paul allen

Q 19. Which city has been rated # 1 as the most liveable city in the world ?

Ans. Vienna

Q 20. Which country has imposed a social media tax of 200 shillings per day on users for using Facebook, WhatsApp etc  ?

Ans. Uganda

Q 21. Who is a ‘caseophile ‘ ?

a. Lover of cheese

b. Lover of coffee

c. Lover of case studies

d. Lover of cats

Ans. a. Lover of cheese

Q 22. Which coffee chain has come up with a recipe containing turmeric, cinnamon etc inspired by Ayurveda and named it Golden Latte ?

Ans. Starbucks

Q 23. To commemorate what has the Enfield Branch of Barclays Bank made the ATM Golden, put a plaque and red carpet in front of it ?

Barclays atm

Ans. 50 years of ATM. Barclays Bank had the first ATM

Q 24. Name this Chinese news aggregator which aggregates news from mainstream as well as social media and presents unique selection to each user based on machine learning. It is one of the fastest growing sites

Ans. Toutiao

Q 25. The world’s largest shipping company Maersk is sending a container ship with trial consignment of frozen fish from Vladivostok to St Petersburg via the Arctic circle. This was not possible before. Now why ?

Ans. Due to global warming, ice has melted in Arctic Circle for 3 months , making it possible to go through that route

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s