Weekly Business Quiz # 427

India

Q 1. Which aviation entrepreneur started his career in 1967 as a cashier in his maternal uncle Seth Charan Das Ram Lal’s travel agency East West Agencies ?

Ans. Naresh Goyal of Jet Airways

Q 2. Which biryani is being promoted by Andhra Pradesh since Hyderabadi Biryani has gone to Telangana ?

Ans. Bongu Biryani also known as bamboo biryani

Q 3.  Exit of which top official from Infosys has been described as an ‘irreplaceable loss’ by Narayana Murthy ?

Ans. M.D.Ranganath , CFO

Q4. Which businessman is behind the University named Anant University specialised in design and architecture coming up at Ahmedabad ?

Ans. Ajay Piramal of Piramal Group

Q5. Who has ISRO selected to head the Human Flight Programme ?

Ans. Mrs V.R.Lalithambika

Q6. In times, when cricketers had to work on a regular job after their retirement from cricket, in which organisation did Ajit Wadekar rise to a senior position ? Ajit Wadekar RIP

Ans. State Bank of India

Q7. Which urban co-operative bank based in Pune had a cyber theft of over ₹ 90 crore ?

Ans. Cosmos Bank

Q8. Ahmedabad and Hyderabad are No 1 and No 2 in terms of the number of vanishing companies as per the Ministry of Corporate Affairs. What is a vanishing company ?

Ans. Vanishing companies are those companies that have raised money through an IPO and have not complied with the listing requirements and are now not traceable.

Q9. Why has the Govt through DGCA put a cap of Rs 10,000 for flights to and from Kerala temporarily ?

Ans. Kerala is experiencing unprecedented floods due to which Kochi airport has been closed for a few days. Thus , the govt does not want airlines to exploit this situation by charging a premium

Q 10. Name this pharma company that was named after a freedom fighter whose birthday falls on the Independence day i.e August 15th. This company started a factory in Puducherry but now its HQ is Hyderabad

Ans. Aurobindo Pharma

Q 11. If Tata’s coffee houses are Starbucks, what are Tata’s tea houses called ?

Ans. Tata Cha

Q 12. Kotak Mahindra Bank had proposed an issue of PNCPS to dilute the promoter’s stake within permissible limits. This has been rejected by RBI. What is PNCPS ?

Ans. Perpetual Non-cumulative Preference Shares

Q 13. Identify this woman who has been labelled as India’s richest woman as per a recent Kotak-Hurun wealth report

smita-crishna-godrej-440x486

Ans. Smita Crishna of Godrej Group

Q 14. On what grounds has the Indian Patent Office denied a patent to this Canadian product which is a popular gift item to celebrities including Oscar winners ?
we-vibe

 

Ans. The item’s patent was rejected by officials in April over fears that its use would lead to the “obscenity and moral deprivation of individuals”. We Vibe is a vibrator with a unique design

Global

Q 15. To which country does this consumer electronics brand belong ?

vestel logo

Ans. Turkey..Turkish President has urged the citizens to buy Vestel mobiles rather than foreign mobiles in order to strengthen the Turkish Lira which has depreciated sharply.

Q 16. Which company’s artificial intelligence platform is called Einstein ?

Ans. Salesforce

Q 17. Which company operates out of the South Korean city of Ulsan which is seeing a lot of job losses and suicides due to the the economic downturn ?

Ans. Hyundai heavy Industry

Q 18. Who said that “The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn.” ?

Ans. Alvin Toffler

Q 19. Which 2 well known brands of VF Corp will be carved out into a separate entity and sold out, as the denim sales are declining in US ?

Ans. Lee and Wrangler

Q 20. What is the term that means creating a customer experience based on customer insights drawn from physical world and interactions in the digital world ?

Ans. Phygital ( Physical + Digital )

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s