Archive | April 2013

Weekly Business Quiz # 179

Q 1What is participatory commerce on internet and who coined it ?

Ans. P-Commerce is a sales model that allows shoppers to participate in the design, selection or funding of the products they purchase…Mark Pincus of Zynga coined it in 2005

Q 2. Connect Rose Valley, MPS Greenery, I-Core , Sumangal to a business and region

Ans. Chit-funds and West Bengal

Q 3. Which Internet service was started by former Yahoo execs Jan Koum and Brian Acton in 2009. It claims to be bigger than Twitter today.

Ans.  WhatsApp

Q 4. Businessmen love owning media but most have failed. If Ambani: Observer , Thapar:Pioneer, Sanjay Dalmia:Sunday Mail, Vijaypat Singhania: ?

Ans. The Indian Post

Q5. In which city did India’s richest woman Savitri Jindal been served an eviction notice for vacating a govt house for non-payment of rent due

Ans. Chandigarh

Q6. Samsung had been doing a high decibel campaign OWN NOW. Which indian brand has started a campaign using the  slogan CAN OWN NOW ?

Ans. MicroMax

Q7. Which old brand from the Nissan Renault stable will return to India after 32 years ?

Ans. Datsun

Q8. Which airline calls itself India’s most democratic airline, because it has only one class of passengers ?

Ans. IndiGo

Q9. CCD has launched a CRUNCHY FRAPPE. it will be pleasured by what ? Name the brand.

Ans. Oreo

Q 10. Chris Gayle was dropped from a test bcoz he refused to remove his sponsors logo which was competing with team sponsor Digicel. Name the co.

Ans. Cable and Wireless

Q 11. Naresh Goyal started as a GSA . in airlines trade who or what is a GSA ?

Ans. General Sales Agent

- Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 178

Sachin spl on his birthday. Sachin has a brand of sports fitness products in partnership with Future Group and Manipal group. What is the brand name ?

Ans. S Drive

When Sachin imported his Ferrari, the customs duty was waived. This led to a big controversy. Finally, who paid ?

Ans. Fiat

Sachin has two Restaurant brands, Tendulkar’s and Sachin’s. Which restaurateur is his business partner ?

Ans, Sanjay Narang of Mars Restaurants

With which brand has Sachin had the longest association since 1990 ?

Ans. Boost

Lebua hotels is entering India with 4 properties. To which country does Lebua belong ?

Ans. Thailand

Lakshmi Mittal is not only no longer the richest Asian in UK. He has been beaten by an Indian family . Which family ?

Ans. Hindujas

Which port is likely to be the first port in India to cross 100 mt cargo handling annually by the end of this year ?

Ans. Kandla or Mundra

Which brand is positioned as a mosquito repellant for children ?

Ans. Jungle Magic’s Banditz

NIP is a 100 year old global brand. In which product category ?

Ans. Baby products

What kind of training is imparted by the startup MBAx.me ?

Ans. technical training for MBAs who join tech cos.

In cryptography, Cesar cipher is one of the common methods of encryption. What is it ?

Ans. Encrypting by shifting letters. A shift of 1 makes HAL as IBM.

Which brand is launching a TV Commercial of over 3 mins built around the story of a Prison Break making it the longest TVC ever in India ?

Ans. Tata Sky +

What brand of tractors will be launched by SDF India from their factory in Ranipet, Tamil Nadu ?

Ans. Lamborghini tractors

What is special about the smart phone designed by Sumit Dagar of Kriyate Design Solutions ?

Ans. First smart phone for the blind

The Economist says this indian IT co has a co-chairman, who is a former bank boss not known for his lack of self-confidence. Name the co.

Ans. Infosys and K.V.Kamath

What is the unique offering of over 200 ‘Amma Unavagams’ in Chennai ?

Ans. 1 Rupee Idli sambar, 3 re sambar rice and Rs 5 curd rice

Who is the author of the book : Business Sutra, a very Indian approach to management ?

Ans. Devdutt Pattanayak

India received 69 bn $ of global remittances in 2012. What is India’s rank globally ?

Ans. India is No 1

Why has a restaurant Sarhad in Atari on the Indo-Pak border being studied by Harvard Business School?

Ans. It offers Punjabi cuisine from both sides of the border

Which is India’s largest selling dark rum brand and It’s not Old Monk ?

Ans. McDowell’s No 1 Celebration rum

What is the new name for The ISTA chain of hotels ?

Ans. Hyatt

Connect Hampton, Garden Inn, Waldorf Astoria, Embassy suites to a hotel chain

Ans. Hilton 

What is unique about Shagun TV a soon to be launched TV Channel ?

Ans. India’s first 24 hour matrimonial channel

Which MNC has a corporate tag line. Good Food.Good Life.

Ans. Nestle

Why are airport cos GMR and GVK protesting against the increasing access to Etihad by Indian govt ?

Ans. If Etihad is given more access, Abu Dhabi will become the hub . Delhi and Mumbai airports can never become a hub.

- Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 177

Q 1 Which group has a grocery retail chain called ‘Nature’s Basket’ ?

Ans. Godrej

Q 2 Which ethnic wear brand name can be seen on the helmets of both the rivals of today’s IPL match between Knight Riders and Sunrisers ?

 Ans. Manyavar

 Q 3 With which industrialist ( he even called him his 3rd son once) did RP Goenka collaborate to take over Dunlop ?

 Ans. Manu Chhabaria

 Q 4 Google paid 100 Mn $ in stock to retain this executive of Indian origin when he got an offer from Twitter. Who are we talking about ?

Ans. Neal Mohan

Q 5. Name this economist of Indian origin who has been named the best American Economist under 40.

 Ans. Prof Raj Chetty

 Q 6. Edifice watches are sold by the F-1 team Infiniti Red Bull Renault as officlal merchandise. Which co owns this brand ?

Ans. Casio

Q7.  IPL matches official broadcaster is SONY. Which competing TV channel is an official partner to IPL 6 ?

 Ans. Star Plus

Q8.  Raipur would be hosting an IPL match for the first time. It is a home ground for which IPL team ?

 Ans. Delhi Daredevils

 Q9. Which IIM has decided to go against the trend and has decided to cut fees for its flagship MBA programme ?

 Ans. IIM-Lucknow

Q10.  If we use the same definition of PC as used 5 years ago, last qtr was the worst in terms of sales. Which is the only brand that is growing ?

 Ans. Lenovo

 Q 11The cast of which TV serial figure in the TV commercials of Oreo and Clinic plus ?

 Ans. Parvarish on Sony TV

 Q 12The company that pioneered the use of one page memo, now uses “decision cockpit” for MIS. Name this company.

 Ans. P & G

Q 13  For 5 IPLs we were used to DLF Maximum. In IPL 6 who are the sponsors of ‘six’ or ‘maximum’ ?

 Ans. Yes Bank

Q 14.  Which two Sri Lankan cricketers own a sea food restaurant chain called ” Ministry of Crab ” ?

 Ans. Kumar Sangakkara and Mahela Jayawardene

 Q 15. Which car model was the largest selling model worldwide in 2012 ?

 Ans. Ford Focus

Q 16.  We use passwords all the time. What are pass-thoughts ?

 Ans.Where thoughts are used to authenticate a user to a computer. EEG signals are sent through a head-set to the computer from a Neurosky headset to a computer.

- Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

 

Weekly Business Quiz # 176

Q 1.In TV Commercial of which brand is the husband cooking dinner and even removing stains using the detergent ?

Ans. Dettol

Q 2. What is artisan food ?

Ans. Food preapred in small quantities by hand.

Q 3. The author Ravi Subramanian who has written many thrillers around banking is the CEO of an NBFC when he is not writing. Which firm ?

Ans. Shriram City Union Finance

Q4. Which bank has created a forum a la Davos called ‘Presidium’ where industry leaders will exchange views about the world and economy ?

Ans. Kotak Mahindra bank

Q5/Which industry captain has taken from AdI Godrej as the head of CII ?

Ans. Kris Gopalakrishnan of Infosys

Q6. What is the unique contribution of Munich based Giesecke and Devrient to cellphone technology in 1991 ?

Ans. SIM Card

Q7. Which city in the world had the first commercial automated cellular network in 1979 ?

Ans. Tokyo Japan

Q8. Why has Bajaj Auto sued John Abraham’s production firm ?

Ans. Copyright infringeement for using “Hamara Bajaj”

Q9. Which Indian sportsperson is behind xix Globosport which will manage Andy Murray as its first client ?

Ans. Mahesh bhupathi

Q 10. Which was the first magazine in India to institute a car of the year award way back in 1996 when Indian market had so few models ?

Ans. Business Standard Motoring

Q 11 Which national institute awards the national award for excellence in Corporate Governance ?

Ans, Institute of Company Secretaries of India

Q 12. In US, tag lines can also be trademarked. Who owns the common greeting ‘Whassup !’ ?

Ans, Annheuser Busch for Budweiser

Q 13. What is the product behind the brand Zoiro, which has a tag line ‘One Life’ ?

Ans. Men’s underwear

Q 13. What is the unique offering of the portal ‘Pik a venture’ ?

Ans. Crowd-funding for artistic ventures like films

Q 14. Which is the first train in which Indian railways are undertaking a trial for providing Wi-Fi ?

Ans. New Delhi Kolkata Rajdhani

Q 15. What is the major source of revenue for a IPL franchisee accounting for over 60 % of total revenue ?

Ans. telecast rights income shared by BCCI

Q 16. In 1985, Maruti introduced a petrol driven SUV Maruti Gypsy. On which Suzuki model it was based on ?

Ans. Suzuki Jimny

Q 17. Recently Ambanis signed a network deal. It was a deal between Reliance Communications and Reliance Jio. Who owns which Reliance arm ?

Ans. Reliance Jio by Mukesh and Reliance Communications by Anil

Q 18. How do the producers of the adult movie savitabhabhimovie plan to hold the premiere for the Indian audience ?

Ans. Internet premiere 

Q 19. Connect Big B, Nestlé & Hungroo to a brand…

Ans. Maggi Hungroo noodles

- Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Sorry for the delay in posting the above.

Weekly Business Quiz # 175

Q 1. What was the April Fool prank played by Google on All Fools day ?

Ans. Google Nose

Q 2. Novartis has lost a landmark patent case on an anti-cancer drug in the Indian Supreme Court. What is the popular name of the drug ?

Ans. Glivec

Q 3. Who has taken over as the Chairman and CEO of Dr Reddy’s Labs after the death of the founder ? How was he related to the founder ?

Ans. G.V.Prasad, son-in-law of Dr Anji Reddy

Q4. What is the ‘My Stamp’ scheme launched by India Posts ?

Ans. Anybody can get a real postage stamp made for a fee

Q5. What is the key difference between Google Play movie and YouTube rentals launched in India recently ?

Ans. Androuid Play will work only on Android, Youtube in any platform

Q 6.Who or what type of people are ‘datasexuals’ ?

Ans. Those people who are constantly making measurements about themselves and sharing with others

Q 7.Who will be the brand ambassador for the newly launched Indian online store for adult items http://imbesharam.com  ?

Ans. sunny Leone

Q8.Amazon has recently acquired the social network Goodreads for nearly 1 bn $. What is the most common metric used to value networks ?

Ans. No of Users X Value per user

Q9. On what case has Tata Sons won a legal battle with Arno Palmer ?

Ans. Cybersquatting on the domain name tatainfotech.in

Q 10. In Geekspeak what is “dogfooding” ?

Abns. employees of a co using their own software products to demonstrate reliability as well test the product 

Q 11.Identify this electronics MNC, whose name in Japanese means ” leave luck to heaven”. It started life in 1889 as a playing cards co

Ans. Nintendo

Q 12. You may know draught beer. what is craft beer ?

Ans. Beer brewed using special ingredients by microbreweries in US.

    Q 13In pharma lingo, what is regenerative medicine ?

    Ans. Medicine that counters ageing process

    Q 14. HUL has decided to increase the share of digital marketing spend to 10 %. Who will be training HUL executives on digital marketing ?

    Ans. Google

    Q 15. Rhythm and Hues, an animation studio has filed for bankruptcy protection. For which recent hit film did they do special affects for ?

    Ans. Life of Pi

    Q 16.Which brand is running a campaign called “Soldier for Women” ?

    Ans. Gillette

    Q 17. Which video hosting site is owned by France Telecom 

    Ans. Daily Motion

    Q 18Which soap brand was concocted by William Lever in 1894 and sold it as a means to combat cholera ? No longer sold in UK but sold in India

    Ans. Lifebuoy

    Q19. Which MNC has sued Micromax for a large patent violation claiming damages of over Rs 100 crore ?

    Ans. Ericsson

    - Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

    Facebook page http://www.facebook.com/IndiaBusinessQuiz

    How do we better know the company Amalgamated Coffee Bean Trading Co Ltd ?

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox.

    Join 816 other followers

    %d bloggers like this: